Kazachstán se střetává s dosud neznámým jevem: obezitou

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Gulmira Džumagulová váží 125 kilogramů. Tato mladá kazašská žena se účastní reality show pro obézní, která diváky v Kazachstánu fascinuje. Tato země totiž po rozpadu Sovětského svazu a získání nezávislosti objevila cosi zcela nového: obezitu.

Její přítel ji opustil. „Řekl mi: ´Nikdy tě nemůžu představit své rodině. Jak si chceš obléct svatební šaty?´“ stěžuje si osmadvacetiletá žena, která se spolu s patnácti dalšími obézními účastní druhého kola reality show nazvané Dům vah, kterou v Kazachstánu vysílá ruská televizní stanice 31.kz.

Cílem jejích účastníků je shodit dohromady 500 kilogramů. Kandidáti si musejí dávat pozor, aby je nevyřadili svým hlasováním diváci. Kdo zůstane v domě poslední, získá v přepočtu 6,9 milionu Kč.

Účastníky sleduje psycholog a trenér. Jejich věk se pohybuje od dvaceti do třiceti let. Představují první generaci, která v Kazachstánu vyrostla po rozpadu SSSR.

Kazašská televize není první, která vysílá pořad o problematice nadváhy. Podobné programy existují i ve Spojených státech a v evropských zemích. Avšak v Kazachstánu ukazuje takové vysílání rychlost, s níž se kazašská společnost vzdaluje životnímu stylu zděděnému ze sovětské epochy.

Astana, hlavní město Kazachstánu. Ilustrační foto.Astana, hlavní město Kazachstánu. Ilustrační foto. | Profimedia.cz

V této zemi ležící ve střední Asii nahradily americké fast-foody velmi rychle sovětské kavárny a bešbarmak, národní jídlo z koňského masa a širokých nudlí, vyšlo u Kazachů žijících ve městech z módy.

To však má těžké zdravotní důsledky: podle loňských údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) trpí 23,4 procenta dospělého obyvatelstva obezitou.

Kazachstán, který zaznamenal prudký ekonomický růst díky ropným zdrojům, je pokud jde o obezitu mezi postsovětskými republikami na čtvrtém místě. Před ním je Litva (kde je obézních 25,9 procenta obyvatel), Rusko (24,1 procenta) a Lotyšsko (23,7 procenta).

„Za komunistů se většina kaloricky vydatných potravin prostě nedala sehnat,“ říká Batirbek Tajdžanov, který vyhrál v posledním Domě vah, když se mu podařilo zhubnout ze 178 kilogramů na 129 kilogramů.

Astana, hlavní město Kazachstánu. Ilustrační foto.Astana, hlavní město Kazachstánu. Ilustrační foto. | Profimedia.cz

„Dnes máme stále naspěch a nepřemýšlíme, co zhltneme: kalorický hamburger nebo kolu, která obsahuje hodně cukru,“ dodává Tajdžanov, který se při vysílání seznámil se svou budoucí manželkou.

Vysílání se kazašským divákům líbí, ale vyvolalo i kritiky. Například Akademie dietetiky prohlašuje, že Dům vah neodpovídá modernímu přístupu k léčbě obezity, ať už z vědeckého či etického hlediska.

Při prvním pořadu byli kandidáti trvale vystaveni pokušení v podobě bonbonů a jiných laskomin a museli denně intenzivně cvičit. Mnozí z nich, sledovaní rodinami a přáteli přes skleněné zdi obklopující Dům vah, padali únavou.

Kanál 31.kz na kritiku neslyšel a slíbil druhé „ještě realističtější, tvrdší a zajímavější“ vysílání. Jeho produkční Azel Tojanová usoudila, že pořad umožňuje lidem změnit životní styl.

Astana, hlavní město Kazachstánu. Ilustrační foto.Astana, hlavní město Kazachstánu. Ilustrační foto. | Profimedia.cz

„Mnoho účastníků má problémy v osobním životě, které je přivedly k obezitě nebo jsou její příčinou. Naše vysílání umožnilo lidem o těchto problémech hovořit a hledat řešení,“ říká.

Batirbek Tajdžanov soudí, že pořad změnil jeho život. „Vděčím mu za hodně. Vyhrál jsem spoustu peněz, potkal jsem ženu svého života, vážím jen něco přes 100 kilogramů a mým cílem je dostat se na 80 kilogramů,“ svěřuje se.