Každé léto zažívá Opava Týden divů

Už přes třicet let se v Opavě každé léto hází vejcem, pije pivo na hlavě nebo skáče do dálky s batohem na zádech a kufrem v ruce.

Na začátku stál nápad skupiny opavských studentů, že se nepodřídí oficiální struktuře mládežnických organizací sedmdesátých let, ale vymyslí si vlastní prázdninovou akci. V roce 1974 tak v Opavě proběhl vůbec první Týden divů - týdenní klání ve třech hlavních soutěžních disciplínách, fotbale, golfu a mariáši. „Vznikaly ale také různé doplňkové disciplíny. Jednotlivé týmy si vybíraly názvy a dresy, chystala se vzájemná překvapení. Spousta nápadů se zrodila zcela spontánně, bez jakékoli přípravy,“ vzpomíná Milan Selingr, který se prvního Týdne divů účastnil jako šestnáctiletý.
Už v následujících ročnících se proto nejen sportovalo, ale také bojovalo vycpanými pytli na kládě, skákalo do dálky s kufrem a batohem, brodilo se šnorchlem přes řeku nebo házelo vejce na dálku tak, aby jej spoluhráč chytil nepoškozené. Bojovaly proti sobě čtyři týmy.

Pod dohledem Bezpečnosti

Každoroční neformální studentská aktivita však budila zájem nejen stále většího okruhu obyvatel Opavy a okolí, ale pro svou výjimečnost také StB. Studenti program Týdne divů pořád doplňovali a v roce 1975 vymysleli i Pedál Cup, soutěž o největšího burana. „Podmínkou soutěže bylo, aby náležitě oblečený účastník v určenou hodinu a s patřičným hereckým projevem prošel kolem koule na Horním náměstí,“ vysvětluje Milan Selingr, který zatím nechyběl ani na jednom Týdnu divů v celé jeho historii.
V roce 1977 však policie šestadvacet účastníků akce právě kvůli Pedál Cupu trestně stíhala. Protokoly okresní prokuratury v Opavě prozrazují, že je policisté vyšetřovali pro výtržnictví, protože se oblékli do karnevalových oděvů, chodili kolem kašny a mávali na přihlížející.
„Z tohoto ročníku nám chybí i spousta fotek, protože je tehdejší policie zabavila,“ dodává Milan Selingr. Pro Pedál Cup to znamenalo konec, nikdo se neodvážil akci zopakovat, i když stíhání bylo později zastaveno.

Sedm pivních statečných

Od roku 1980 Týden divů slavnostně zakončuje Ples Ugandy, na kterém se vyhlašuje konečné pořadí. Uganda je jediným týmem, který soutěží celých pětatřicet let. I na plesu pravidelně probíhá spousta recesistických akcí. „Kdysi patřily mezi soutěže i takzvané Kachny. Sešli jsme se u koule, soutěžící si klekli na okraj a ponořili hlavu do kašny. Kdo vydržel nejdéle, vyhrál. Později se tato soutěž stala součástí plesu“ říká Milan Selingr.
Teď už na plese soutěží v Sedmi statečných. Sedm lidí postupně pije půllitr piva, jakmile jeden dopije, začíná další. O vítězi rozhoduje čas. Za jak dlouho se to dá stihnout? Rekordním výkonem je pětatřicet vteřin.

Přijíždějí i lidé zdaleka

Týden divů má i další rekordy. Hodit vejce tak, aby jej na druhé straně neporušené někdo chytil, se dá i do padesátimetrové dálky. Pivo ve stoji na hlavě vypil ten nejlepší soutěžící v Opavě za šest vteřin a s batohem na zádech a kufrem v ruce účastníci Týdne divů dokážou přeskočit i hranici čtyř metrů.
Teď je Týden divů nejen sportovní a recesistickou akcí, ve které týmy měří síly v beach volejbale, fotbale nebo hodu galošem, ale také velkým setkáním. Přijíždějí i lidé z velké dálky, třeba z Ameriky. Členové týmů se obměňují a přicházejí mladí.
Letos měří síly hned osm týmů a bojovat o každý bod či vteřinu budou do soboty 8. srpna. V sobotu vše uzavře jubilejní třicátý Ples Ugandy, na kterém kromě sedmi statečných a vyhlášení výsledků nejlepší tým vykouří vítězné doutníky. Dobové i současné fotky a videa z opavských Týdnů divů jsou k vidění na www.tydendivu.cz.