Každý pátý Němec žije sám, i když být ‘single‘ vyjde draho

Single.

Single.

V Německu přibývá lidí, kteří žijí sami. Většinou jde o mladé muže nebo o starší ženy. Lidé žijící o samotě neboli „singles“ se vyskytují hlavně ve velkých městech, kde jsou však životní náklady výrazně vyšší. Například v Berlíně žije o samotě dokonce každý třetí.

Za uplynulých dvacet let lidí žijících o samotě v Německu výrazně přibylo. Ještě v roce 1992 jich bylo 11,4 milionů, dnes je žije v domácnosti o samotě 15,9 milionů lidí. Dohromady žije sám každý pátý Němec, zjistil Spolkový statistický úřad.

Počet „singles“ rostl mnohem rychleji v bývalých východoněmeckých částech Německa, kde jich přibylo o 57 procent. V západoněmeckých státech je dnes o 35 procent více o samotě žijících než před dvaceti lety.

 

 

Náš člověk v Berlíně: Digitální domorodci

Statistické rozdíly panují i mezi pohlavími: zatímco osamělých mužů přibylo o 81 procent, u žen je to jen 16 procent. Muži žijí sami většinou v mládí, kdežto ženy jsou osamělé ve stáří, ukázal dále průzkum.

Lidem žijícím single hrozí podle německých statistiků mnohem více chudoba než lidem, kteří se o domácnost dělí. Jednočlenné domácnosti jsou mnohem častěji závislé na sociálních příspěvcích od státu. Z o samotě žijících mužů ve věku od 35 do 74 let chodí do zaměstnání jen 74 procent, což je výrazně méně, než u mužů stejné věkové kategorie, kteří žijí s někým (85 procent).