Když si Krasoplavci v pruhovaných plavkách hrají na akvabely

Sedmička viděla, jak spolek svérázných mužů středního věku, známý jako Krasoplavci, trénuje na vystoupení.

Je neděle, sedm hodin večer, a u bazénu v Tyršově domě se začíná scházet podivná parta. Osm chlapů v prehistorických plavkách a žena v červených šatech. Jsou to Krasoplavci s trenérkou.

„Bé, bé, bé, bé, á, á, á, á,“ rozřazuje Kateřina Chocová svoje svěřence.

Oficiálně se jejich sdružení jmenuje 1. klub českých krasoplavců. Je to unikátní pánský tým synchronizovaného plavání.

„Když mohou ženy hrát fotbal a hokej nebo zvedat činky a boxovat, proč by muži nemohli trochu rozbouřit hladinu typicky dámského sportu,“ zní motto skupiny nadšenců.

Smetanova Vltava pod startovními bloky

Na posledním tréninku před jedním z vystoupení na objednávku se schází osm mužů, což pro nácvik sestavy stačí.

„Teď to bude takový rozjezd, abychom si uvědomili, co a jak dělat,“ oznamuje Chocová legračně vypadajícím pánům ve středním věku. Ve druhé polovině bazénu trénují dva potápěči, ale ti jsou za daných okolností tou běžnější součástí osazenstva.

„Jdeme na to,“ hlásí Chocová a na radiomagnetofonu pouští skladbu Vltava od Bedřicha Smetany.
Krasoplavci už jsou připravení ve vodě pod startovními bloky. V jeden okamžik se odrážejí od stěny a za chvíli už šlapou vodu ve dvou čtyřčlenných zástupech.

Je to recese, ale zároveň i obdivuhodný výkon

Tváří se vážně. Jejich představení je sice jistým druhem recese, ale to nic nemění na jeho náročnosti. Všechno musí klapat, a tak se každý soustředí na svůj výkon a souznění s kolegy.

„Hop, hop!“ udává Chocová rytmus a pánové předvádějí jeden za druhým ladné pohyby pažemi. Až si člověk při pohledu na jejich souhru říká, proč v jejich disciplíně neexistuje žádná soutěž.

Při lehu na zádech musí být vidět břicha

„Bříško na hladinu!“ volá Chocová a Krasoplavci se snaží vystrčit z vody svoje pupky.

Laik při sledování jejich formací nepozná žádné nedostatky, trenérka však nikdy nemůže být úplně spokojená. Snaží se opravovat každou chybu, a zároveň svoje svěřence povzbuzuje.

„Kolínko!“ dává Chocová povel ke skrčení nohy. Jednotlivé prvky se poměrně rychle střídají. „Naležato!“ vybízí Chocová svoje „žáky“ k další změně polohy těla.

Krasoplavci taky nejsou zticha. Aby ve správný čas vytvářeli nacvičené obrazce, musí spolu komunikovat. „Jedem!“ popohání je Chocová, když má pocit, že jsou o chvíli pozadu.

Diváci nesmějí poznat, že už někdo nemůže

Každý už přesně ví, co v daný moment přijde. „Velitelka“ se jim přesto snaží slovně pomoct. „Ruce!“ radí Chocová další pohyb. Někteří starší muži už možná lapají po dechu, ale nedávají na sobě nic znát.

„Skrčit!“ křičí Chocová tak, aby ji všichni slyšeli i přes hlasitou hudbu a šplouchání vody. Za chvíli skladba končí a po krátkém odpočinku začíná nácvik náročnějších pasáží pěkně odděleně.

Baletka Andrej má vousy a ukazuje chlupaté nohy

„Andrej dělá baletku,“ říká Chocová a vousatý muž se snaží vytrčit celou svou chlupatou nohu nad hladinu. Vzápětí se zapojují i ostatní. Jak fyzicky, tak ústně. „Ne, ne, ne, ne, ne, ty jsi tady,“ opravuje jednoho ze svých parťáků Jan Mareš. Trenérka chvíli mlčí a pak se vloží do diskuse. „Copak máte za problémy?“ ptá se Chocová a pak všem vysvětluje, jak můžou prvek udělat bez větších obtíží.

Lidi už je nepovažují za blázny

Krasoplavci se scházejí už od roku 1998. Tehdy spolek založil Martin Kopecký, který už s nimi kvůli zdravotním problémům není. Hned na začátku se shodli, že chtějí cvičit v plavkách inspirovaných první republikou.

Někteří jejich příbuzní a známí se na ně nejdřív dívali jako na blázny, ale teď už je skoro všichni vnímají pozitivně. Na různých vystoupeních si vydělají část toho, co zaplatí za pronájem bazénu a cesty do zahraničí.

Exhibiční představení měli už na třech olympiádách a zúčastnili se i tří mezinárodních soutěží. V Česku konkurenci nemají, ale o to jsou tam známější a oblíbenější.

Dokonce i malíčky u nohou mají svou roli

Trénink pokračuje. Při sestavování složitého ornamentu komentuje šéfka každý detail. „Malíček na malíček,“ požaduje Chocová, aby byli všichni nohama úplně u sebe.

Choreografie je propracovaná, a tak se trenérka může zabývat konkrétními pohyby. „Vysoko!“ pobízí Chocová chlapy k tomu, aby zrychleným šlapáním vody dostali co největší část těla nad hladinu.

„Správně! Paráda!“ rozléhá se u bazénu

Krasoplavci se dočkají i pochvaly. „Správně! Paráda!“ huláká Chocová. Následně je opět koriguje. „Počkejte, počkejte s tím,“ zpomaluje Chocová svoje svěřence.

Po několika dalších figurách představení končí. Někteří oddychují, jiní vtipkují. Po krátké poradě trenérka hlásí, že si vystoupení zkusí s ostatními přímo ve vodě. Kdyby náhodou někdo vypadl…

„Tak si zaplav místo Andreje a on zase nahradí mě,“ motá jí Mareš hlavu.

A když trenérka ukáže svoje staré plavky, všichni se začnou smát. „Jsou z roku šedesát, nebo padesát?“ popichuje ji Mareš.

Chyby jsou vidět i přes zamlžené brýle

Při sestavě má trenérka výrazně zamlžené plavecké brýle, ale stejně si všímá chyb ostatních. „Kde se flákáte?“ řve na oko přísně Chocová.

Poté hodinový trénink končí. Krasoplavci jsou připravení ukázat svoje umění.