Když v sále cinkají plíšky a víří vlasy

Do Boleslavi se sjeli příznivci orientálního tance.

Až ze slovenské Trnavy přijel osmiletý Igor Zelenay na taneční soutěž v orientálním tanci do Mladé Boleslavi. Odjížděl s divokou kartou jako člen skupiny Orientální sluníčko. „Nevadí mi, že jsem tady jediný kluk, na závodech jsem už potřetí,“ říká malý tanečník. Trénuje čtyři roky dvakrát týdně dvě hodiny. Jeho rodiče netančí, přesvědčil je ale, že on bude.
S orientálním tancem ovšem častěji začínají dospělé ženy. V Boleslavi nejvíc dívky po střední škole a mladé maminky. Výjimkou ale nejsou ani seniorky.
Na zřejmě první soutěž v orientálním tanci přímo v Boleslavi tak v sobotu 3. října dorazily do restaurace Koliba na Štěpánce holčičky a dámy od pěti do pětapadesáti let. Nepřijely jen Mladoboleslavska a Slovenska, ale také z Kladna či ze Svitav. Odtamtud přijela i vítězka dvou kategorií. Pavlína Skalská totiž vyhrála jak mezi soutěžícími staršími šestnácti let, tak tanec s rekvizitou.

Kostýmy stojí tisíce

„Nedá se předvídat předem, jak soutěž dopadne, člověk neví, na jaké úrovni budou ostatní,“ říká jedenadvacetiletá Skalská, která začínala ve dvanácti s latinskoamerickými tanci. Nyní trénuje ve studiu v Hradci Králové. Tříčlennou porotu složenou z profesionálních tanečnic možná zaujala i pravým kostýmem, který si za 6500 korun nechala dovézt z Egypta.
Tančí však i maminky. „Přijeli jsme se podívat na kolegyni mé mámy,“ říká čtrnáctiletá Eva Smetánková, jak se na závodech ocitla. Kateřině Pernerové, která pracuje v léčebně dlouhodobě nemocných v Mnichově Hradišti, tak držela palce. Jí samotnou takové tancování neláká. „Já na boky moc nejsem,“ říká, zatímco se s dalšími diváky, většinou z řad příbuzných a přátel, takřka čtyři hodiny mačká v malém prostoru restaurace.
„Mým cílem bylo roztančit Mladou Boleslav,“ říká Eva Hlávková z místní Taneční školy Shareefa, která soutěž pořádala. V Boleslavi učí čtyři roky. Soutěžící zvala osobně, využila i sociální sítě Facebook.
Nakonec přijelo několik desítek účinkujících. Ti bojovali až do šesti hodin večer také v kategorii do patnácti let a ve skupinovém tanci. Plíšky na kostýmech rozcinkají a bosá chodidla si zřejmě ušpiní i při druhém ročníku za rok.