Kiefer Sutherland dokázal překročit stín svého slavného otce

Kiefer Sutherland

Kiefer Sutherland Zdroj: Profimedia.cz

Kiefer Sutherland se svým otcem Donaldem
Kiefer Sutherland (24 hodin)
Kiefer Sutherland (24 hodin)
Ztracení chlapci (1987)
Stůj při mně (1986)
9
Fotogalerie

Herec Kiefer Sutherland je synem filmové legendy Donalda Sutherlanda. Ze stínu svého slavného otce ale dokázal úspěšně vystoupit a nyní je hvězdou Hollywoodu. V poslední době mu vynesla největší popularitu role Jacka Bauera v akčním seriálu 24 hodin.

Kiefer Sutherland se narodil v Londýně, poté jeho rodina žila v Kalifornii a nakonec se usadil v Kanadě. Svůj filmový debut si odbyl malou roličkou po boku svého otce a tehdy začínajícího Matthewa Brodericka ve filmu Návrat Maxe Dugana (1983).

Asi největší popularitu mu přinesla role ve velkorozpočtovém westernu Mladé pušky z roku 1988. Pro jeho umělecký i osobní život byl rovněž klíčový film Smrt miluje přesnost (1987), ve kterém skvěle zahrál psychopatického vraha. Při natáčení se sblížil s herečkou Camelií Kathovou, kterou si nakonec vzal a se kterou mají dceru. V roce 2011 debutoval ve hře To bývala doba mistrů amerického dramatika Jasona Millera na Broadwayi.

Sutherland, který má svoji hvězdu na hollywoodském chodníku slávy, si vyzkoušel i režii a je vášnivým kytaristou. Tento milovník klasické literatury má doma desítky kytar. Na otázku, jak žije, před lety odpověděl: "Zcela normálně, s 50 kytarami. Rád jezdím na koni. Jednou za týden hraji lední hokej - jsem přece Kanaďan, a rád čtu hry od (Williama) Shakespeara a (Antona Pavloviče) Čechova - od těchto géniů se člověk stále může lecčemu přiučit."

Kiefer se vydal úspěšně v otcových stopách nejen v herecké branži. Také on proslul večírky, problémy s alkoholem a zákonem a zálibou v ženách. V roce 1991 se s ním například rozešla tři dny před oznámeným sňatkem herečka Julia Robertsová, se kterou se seznámil při natáčení filmu Hráči se smrtí. Robertsová Sutherlanda obvinila ze vztahu s go-go tanečnicí, což Sutherland popřel.