Kino Koruna bude digitální

Břeclavské kino Koruna čekají změny. Díky digitalizaci bude hrát i nejnovější filmové hity.

Za novinkami už břeclavští filmoví fanoušci nebudou muset jezdit až do Brna. Vedení kina Koruna chce příští rok upravit sál na promítání z digitálních nosičů. Díky tomu v něm lidé uvidí filmy už v premiérových týdnech.

„V současné době promítáme z filmových pásů. U každého filmu je omezený počet kopií, které získají nejprve multiplexy. Malá kina přijdou na řadu o dost později,“ vysvětlil Luděk Kabelka, který se o kino Koruna stará.

Snímků na klasickém filmovém pásu bude navíc v nejbližších letech ubývat. Břeclavskému kinu by se tak mohlo stát, že by bez digitalizace nemělo časem co promítat.

„Díky nové technologii navíc lidé uvidí filmy s lepší kvalitou obrazu a zvuku. Navíc umožňuje promítat i trojrozměrné snímky a přenosy koncertů i sportovních utkání.

Vedení Břeclavi potvrdilo, že s modernizací kina počítá. „Z hlediska vývoje techniky je jisté, že kino upravit musíme,“ prohlásila vedoucí odboru kultury břeclavské radnice Zdeňka Baková. Nové zařízení a úpravy ale vyjdou na tři a půl milionu korun, které chce radnice vyčlenit v rozpočtu příští rok.

Velký zásah

Kvůli digitalizaci je potřeba vyměnit velkou část vybavení kinosálu. „Musíme koupit nové reprodukční zařízení, projektory a celý nový systém promítání. Když se nám podaří sehnat peníze, digitálně začneme promítat do konce příštího roku,“ upřesnil Kabelka.

Vedení města si od projektu slibuje zkvalitnění kulturní scény v Břeclavi. „V současné době Koruna může jen málo konkurovat multikinům v Brně nebo jinde. Po její digitalizaci by měla být úroveň srovnatelná,“ uvedla Baková.

Přechod na digitální formát by přivítala i Kristýna Michlovská z Břeclavi. „Kino teď hraje filmy s několikaměsíčním zpožděním. Většina lidí si raději zajede do Brna. Vidět film v premiéře v Břeclavi by bylo určitě příjemnější,“ myslí si.