Kladno ví, jaké to je hrát o život

Fotbal je kontaktní sport a zranění hráčů k němu patří. V poslední době ale přibývá těch, při nichž jde fotbalistům doslova o život.

Kladenští fotbalisté by mohli vyprávět. Od roku 2006, co hrají v nejvyšší domácí soutěži, se setkali s pěti případy, které byly velice vážné. Třikrát v nich hráli roli přímo někteří z nich, dvakrát se na nosítkách a v sanitce ocitli soupeři.
Možná, že v tomto směru je teď Kladno rekordmanem. Je to náhoda? „Kladenští hrají tvrdě a agresivně. Pokud se tomu soupeř nepřizpůsobí, má problémy,“ řekl nedávno brněnský trenér Miroslav Beránek, který sám v Kladně v minulosti jako trenér působil. Podobná slova zazněla i od jiných fotbalových činovníků, avšak s vážnými zraněními nemají nic společného.

Trenér: Nemyslím si, že hrajeme agresivně

„Je to smůla a shoda náhod, že zrovna v našich zápasech se něco takového stalo v poslední době víckrát,“ říká k tomu kladenský trenér Martin Hřídel.
„Rozhodně bych v tom nehledal úmysl, ať už byl zraněn náš nebo soupeřův hráč. Nemyslím si, že bychom hráli nějak víc agresivně než ostatní,“ dodal Hřídel.
Jeho slova potvrzuje i statistika. V minulé sezoně nedostalo Kladno (podobně jako Slavia) za celou ligu ani jednu červenou kartu.
Také konkrétní případy vážných zranění hráčů v zápasech Kladna svědčí o tom, že jeho fotbalisté se ani v jednom případě nedopustili faulů či záludných zákroků.

Bezvědomí

Teplice | První a asi nejvážnější případ. Když před třemi lety dostal kladenský útočník Dave Simpson od teplického obránce Josefa Kaufmana loktem do spánku, po pár minutách upadl do bezvědomí. Lékaři tvrdili, že chvíli skutečně bojoval o život. Léčil se měsíc a půl, k fotbalu se naplno vrátil až na jaře.

Pneumotorax

Mladá Boleslav | Druhý a zlehčovaný případ. Když Pavla Bartoše zranil před dvěma lety stylem kickboxera mladoboleslavský útočník Michal Papadopulos, média i mnozí funkcionáři neviděli situaci dramaticky. Výsledkem ovšem bylo otevřené zranění hrudníku a tři zlomená žebra kladenského obránce.

Díra v hlavě

Praha | Třetí a nešťastný případ. Když letos v lednu na zimním turnaji při hlavičkovém souboji kladenský záložník Jiří Šisler trefil brněnského Tomáše Polácha do čela, málem ukončil jeho kariéru. Poláchovi praskla čelní kost, kterou mu museli lékaři vyztužit titanovou destičkou. Sezona pro něj skončila dřív, než začala.

Zlomená čelist

České Budějovice | Čtvrtý a nezaviněný případ. Když se v utkání 10. kola probíhající sezony srazili hlavami českobudějovický Peter Černák a kladenský Vít Beneš, kladenský stoper už nevstal. S otřesem mozku a zlomenou čelistí putoval rovnou do nemocnice. Na hřišti prý několik vteřin nedýchal.

Pohmožděná páteř

Kladno | Poslední a nejlehčí případ, jediný z kladenského trávníku. Když předminulou neděli zasáhla ve skrumáži před brankou kopačka Jaromíra Šilhana do hlavy slávistického brankáře Denise Romanovse, přímo na hrací plochu musela sanitka. Zranění se ale naštěstí v nemocnici neukázalo jako vážné.