Knopfler neztrácí dech, ale nostalgie po Dire Straits je stále silná

Mark Knopfler

Mark Knopfler Zdroj: profimedia.cz

Marku Knopflerovi se v Praze evidentně líbí. V předvečer Dne osvobození tady vystoupil již popáté, z toho počtvrté za posledních osm let. A stejně jako v roce 2010 přilákal do pražské O2 areny na šest tisíc příznivců, kteří ocenili Knopflerovy novinky z loňského alba Privateering silně prodchnuté keltským duchem.

První polovina koncertu patřila písním z nového alba z oblasti countryrocku (Corned Beef City, I Used to Could) a pomalých keltských balad (Kingdom of Gold). Pak přišla řada na první archivní kousek, Romeo and Juliet, která natolik rozesnila přítomné, že pro jejich probuzení pak Knopfler musel sáhnout po jednom z největších hitů Dire Straits Sultans of Swing. Což také zabralo a druhá polovina tak výrazně nabrala na živosti. Své excelentní kytarové schopnosti, které Knopflerovi vynesly 27. místo v žebříčku časopisu Rolling Stone nejlepších kytaristů všech dob, pak ukázal v dřevněbluesové Gator Blood.

Vrchol pak přišel s obsáhlou Telegraf Road, jejíž mezihra na piano a kytarová sóla ani po třiceti letech od vzniku neztrácejí na sugestivnosti. Píseň Knopfler a jeho souputníci natáhli na 13 minut, tedy na téměř originální délku z původního alba Love Over Gold. Přídavky včetně další hitovky Dire Straits So Fa Away pak již nechaly jen málokoho v klidu. Stovky příznivců poté mohly konečně opustit místa na sezení, která striktně zabírala i plochu, a zaplnit nadšeně prostor před pódiem, takže to konečně v O2 areně vypadalo jako na opravdovém koncertě a ne v luxusním 3D kině.

Kdo ví, kdy se třiašedesátiletý Knopfler opět vrátí, jestli vůbec. Každopádně vzpomínky na něj v Praze zůstanou ryze pozitivní.

Mark Knopfler

Místo konání: O2 arena Praha
Hodnocení: 80 procent