Kodak vstoupí do světa chytrých telefonů. Představí vlastní fotomobil

Kodak

Kodak Zdroj: ctk

Zkrachovalá značka Kodak se zkouší uchytit v novém odvětví. Někdejší průkopník fotografie a prvních sériově vyráběných a přenosných fotoaparátů chystá svůj první smartphone. Údajně má jít o fotomobil. Detaily firma zveřejní v lednu 2015.

Telefony nebude vyrábět přímo Kodak. Produkci bude mít na starost britská společnost Bullit Group, která se podepsala pod extra odolné mobily CAT pro výrobce těžké stavební techniky Caterpillar. Podle spekulací budou telefony Kodak jen rebrandované přístroje CAT s operačním systémem Android a především kvalitním fotoaparátem.

Více než 130 let existující značka prozatím žádné bližší informace k chystanému telefonu nezveřejnila, a to dokonce ani v oficiálním tiskovém prohlášení. Kodak chce přístroj představit začátkem ledna na veletrhu CES v Las Vegas.

Pro Kodak je smartphone jen začátek. Firma údajně v druhé polovině roku 2015 chystá i vlastní tablet a vlastní fotoaparát, uvádí TheNextWeb.com.

Krach

Kodak se dostal do problémů kvůli rostoucí konkurenci a rozkvětu digitálního fotografování, na který nestihl včas zareagovat. Dolů firmu ale táhly i vysoké dluhy. Za dobu bankrotové ochrany firma výrazně zeštíhlela, prodala velkou část aktivit a patentů a ukončila výrobu fotoaparátů, která ji proslavila.

Kodak
Eastman Kodak Company je americká nadnárodní firma, specializující se na fotografické materiály a fotopříslušenství. Společnost byla populární především v době fotoaparátů používajících svitkový film.
Po nástupu digitálních fotoaparátů se věnovala digitální fotografii a digitálnímu tisku, konkurence ji však během let převálcovala. Od roku 1989 je firma držitelkou ceny Americké filmové akademie Oscar za dlouholetý přínos v oblasti rozvoje filmové technologie. Mimo jiné firma vynalezla přenosný fotoaparát a přinesla světu první fotografie z Měsíce.