Kohouti chtějí do play-off

Prvoligovým hokejistům HC Tábor začala nová sezona. Do poslední chvíle ale nebylo jisté, jestli kvůli finanční situaci nebude táborské mužstvo v prvoligové soutěži chybět.

Poměry kolem táborského hokeje byly dlouho nepřehledné. Vedení klubu se nedařilo naplnit prvoligový rozpočet. Všichni mluvili o generálním partnerovi, ale nikdo oficiálně nesdělil jeho jméno. Fanoušci i hráči už byli hodně netrpěliví.
Startem nové sezony napětí ze všech naráz spadlo. Táborští Kohouti ke svému prvnímu utkání přece jen odjeli.
„Přestože jsme sehnali sponzory, kteří nám zajistí zhruba osmdesátiprocentní pokrytí nákladů letošní sezony, stále ještě nejsme vypořádaní se starými závazky,“ naznačil současnou situaci sportovní manažer František Ševčík. „S dluhy se vyrovnáme vstupem nového majoritního vlastníka do klubu. Jednání, která stále probíhají, vypadají nadějně,“ dodal. Novým jednatelem HC Tábor se stal Jaroslav Pařízek. Firma Sania, kterou zkontaktoval se zavázala k dlouhodobější spolupráci. Kádr prvoligového mužstva zůstal ze tří čtvrtin stejný jako loni. Podařilo se získat i několik nových tváří. Největší posilou je kvalitní duo gólmanů – Jakub Čech a Dominik Halmoši. Útočné řady rozšíří devětatřicetiletý útočník Jaroslav Török, který odehrál několik zápasů za slovenskou reprezentaci. Mužstvo Kohoutů povede zkušený kouč Vladimír Kýhos, jeho asistentem je Arpád Györi. „Největší přestupovou bombou je angažování gólmana Čecha a kouče Kýhose. Věřím, že tím se vyhneme loňským počátečním problémům,“ řekl Ševčík o vydařeném úlovku.
Přesto ještě dozná současný kádr několika změn. „Pokud nás něco trápí, tak je to hra obránců. Na tomto postu zvýšíme konkurenci. Musíme dostat beky pod tlak, aby hráli jen ti nejlepší. Ale rozhodně nebudeme čekat dlouho,“ podotkl Ševčík. V kádru týmu nechybí ani pět táborských odchovanců. Úvod sezony ale rozhodně zamešká dlouhodobě zraněná dvojice forvardů – Tomáš Matušík a Luboš Voříšek. Po odehraných prvních dvou kolech mají táborští hokejisté na kontě dva body. Nejprve ve středu podlehli na ledě jednoho ze dvou favoritů soutěže Ústí nad Labem 1:3, v sobotu doma zdolali na samostatné nájezdy nováčka z Litoměřic 3:2. Poté se celek HC vypraví k silnému soupeři do Chomutova. Ve svém druhém domácím utkání se poměří s vydatně posílenou Kadaní. Mužstvo má podobné plány jako v loňské premiérové prvoligové sezoně. Cílem zůstává záchrana soutěže. „Každopádně se chceme vyhnout baráži a postoupit do předkola play-off. Každý další zápas by byl odměnou pro diváky,“ uvedl sportovní manažer. Proti loňsku se ovšem změnil hrací systém první ligy. Po odehrání třiceti kol základní části se tabulka rozdělí na dvě skupiny. Mužstva z lepší poloviny tabulky mají postup do play-off zajištěný, z horší skupiny se do vyřazovacích bojů podívají nejlepší čtyři celky. Týmy ze třináctého až šestnáctého místa se po nadstavbě utkají v play-out o udržení. Poslední dva celky bude navíc čekat baráž s trojicí nejlepších druholigových mužstev. Klasickou baráž na čtyři vítězné zápasy si zahraje vítěz první ligy s posledním týmem extraligy. „Není to šťastný model. Mužstva, kterým vyjde úvod sezony, jsou už prakticky v polovině sezony zachráněná. Umístění v první osmičce by proto bylo pro každý tým velkou výhodou. Ale bude to strašně těžké. Soutěž je hodně vyrovnaná, bude rozhodovat každý bod,“ uzavřel Ševčík.