Kolabující doprava brzdí sanitky

Jako čekání na tragédii označují řidiči aut i sanitek dopravní situaci na Havlíčkově nábřeží poblíž krajské nemocnice.

Dopravní situace u krajské nemocnice má s výjimkou víkendů denně blízko ke kolapsu, podle mnohých i k tragédii. „Pokud se tam rychle něco nezmění, brzy tam někdo porazí chodce nebo se vybourá sanita s pacientem,“ varuje profesionální řidič Jaroslav Křiva.

Provoz komplikují parkující auta u nemocničních pavilonů, chodci, kteří se potulují po silnici, v posledních dnech vše výrazně násobí ještě čilý stavební ruch u vznikajícího parkovacího domu poblíž Krajské hygienické stanice.

Problémy záchranářů

Největší problémy mají především řidiči sanitek. „Lidé parkují všude, i tam, kde by neměli. Museli jsme to už opakovaně řešit i s policií, protože situace byla neúnosná, ale stále míváme problémy, když vyjíždíme k zásahům. To jsou ty nejdůležitější okamžiky,“ potvrdil mluvčí Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Petr Olšan.

Sanitky, na jejichž rychlosti mnohdy záleží životy zraněných lidí, kromě špatně zaparkovaných aut zdržují řidiči, kteří ulicí jen pomalu popojíždějí a hledají volné místo. „Je to každodenní obrázek. Šoféři se šourají krokem a každých pár metrů zastavují. V dopravní špičce, to znamená během celého dne, je to vážný problém. Plynule projet Havlíčkovo nábřeží je skoro nemožné,“ míní Olšan.

Jeho slova potvrzuje Aleš Lesák, který po silnici denně projíždí. „Říkám těm řidičům pátrači. Pomalu dojedou od mostu na Podvesné až hygienické stanici, tam se otočí a jedou zase zpátky. Tak to dělají, dokud někde nenajdou místo k zaparkování,“ soudí Lesák.

Na kolabující dopravu na nábřeží u nemocnice jsou naštvaní zaměstnanci nemocnice, záchranáři, chodci i řidiči, kteří tudy projíždějí nebo chtějí zaparkovat.

Zlínští radní neví, co si s úsekem počít. Před časem platila na celém nábřeží jednosměrka, jediným přínosem byl ale vyšší počet parkovacích míst. Problém byl v tom, že od nemocnice do města vedla trasa jen přes Příluky, kde vznikaly obrovské zácpy.

„Křižovatka v Příluku není dimenzovaná na takový provoz. Na přání rozhořčených lidí jsme omezení zrušili. Byl to krok špatným směrem, nešťastné rozhodnutí. Už to nebudeme opakovat,“ přiznal radní Miroslav Šenkýř.

Velké problémy mají ale i chodci. Na asi sedm set metrů dlouhém úseku není jediný přechod, lidé proto přecházejí kdekoli. „Už dvakrát jsem zažil, jak mi chodec zčistajasna skočil skoro pod kola. Už si tu dávám velký pozor. Nejhorší je to vždycky okolo nemocničního bufetu,“ kroutí hlavou Lesák.

Policie v pohotovosti

O zapeklité dopravní situaci vědí i policisté. „Je to problém, je tam mnohem více aut než dříve. Vznikají tu často složité situace, proto se na tento úsek daleko víc soustředíme,“ uvedla tisková mluvčí zlínské policie Jana Bartíková.

Lidé se obávají, že situaci nezlepší ani nový parkovací dům, který vyrůstá u krajské hygienické stanice. „Řada řidičů chce totiž parkovat co nejblíže hlavní brány ústavu a nebude chtít chodit pěšky přes celý areál nemocnice,“ soudí profesionální řidič Jaroslav Křiva.

Radní Zlína si ale stojí za svým. „Předpokládáme, že parkovací dům by měli využívat hlavně zaměstnanci nemocnice, takže by se mohla uvolnit místa, na kterých dosud stávají. Věřím, že se situace zlepší,“ prohlašoval Šenkýř.

V lepší časy doufají především záchranáři. „Snad konečně ubude aut, která parkují přímo na silnici. Do doby, než se tak stane, bude situace pořád hodně složitá,“ uzavřel Olšan.

Máte s parkováním a jízdou na nábřeží u nemocnice zkušenosti? Máte recept, jak tento problém vyřešit?