Koncem roku váleli fotbalisté

Libereckým týmům se v uplynulém roce dařilo se střídavými úspěchy.

Liberec - město sportu. Toto přirovnání platilo i v roce 2011. Dokládá to i ocenění Evropského města sportu, které Liberec loni získal.

Největší základnu má v Liberci tradičně fotbal a hokej. V posledních letech si diváky získává i volejbalová Dukla, basketbaloví Kondoři nebo třeba florbalisté FBC.

Fotbal: FC Slovan Liberec

Fotbalisté Slovanu mají sezonu rozehranou na jedničku. Po podzimní části Gambrinus ligy jsou v tabulce druzí, na vedoucí Spartu ztrácejí šest bodů. Zajímavá je statistika jejich domácích a venkovních utkání. Zatímco venku Slovan získal třiadvacet bodů a je v tabulce na druhém místě, na hřišti u Nisy získal bodů jen jedenáct a v hodnocení domácích utkání je jedenáctý. Kromě toho se Michal Breznaník zařadil mezi kanonýry současného ročníku. S devíti přesnými zásahy je druhým nejlepším střelcem ligy.

Hokej: HC Bílí Tygři Liberec

Po fantastickém úvodu sezony se brankostroj Bílých Tygrů zastavil. Liberci se po sedmi prohraných zápasech podařilo vyhrát až dva dny před koncem roku 2011. To nic nezměnilo na pochmurné náladě v týmu. Tým trenéra Kalouse klesl až na šesté místo, a to i přesto, že ještě před několika týdny bojoval o vedení v extralize. Se zraněnou čelistí Petra Nedvěda jednoduše odešla Liberci i vítězná forma.

Volejbal: VK Dukla Liberec

Podobně jako Slovan má rozjetou sezonu i volejbalová Dukla. Ta je rovněž na druhém místě nejvyšší české soutěže. Jediným týmem, který se před Duklu dostal, jsou České Budějovice. Liberečtí si v uplynulém roce zahráli i evropský Challenge Cup. Na domácí palubovce se švýcarským Amriswil prohráli 2:3, stejným rozdílem ho však porazili ve Švýcarsku a o postupujícím musel rozhodnout takzvaný zlatý set. Amriswil ho vyhrál 15:10, a to znamenalo pro Duklu vyřazení.

Florbal: FBC Liberec

Trenér Skružný drží pohromadě dobrou partu libereckých florbalistů. FBC sehrál s mnoha týmy vyrovnané zápasy, ale na výsledcích to není příliš vidět. Liberečtí jsou po třinácti kolech předposlední, když na desáté Future ztrácejí dva body. Lépe se podařilo rozehrát sezonu ženám. Ty jsou v extralize páté.

Basketbal: BK Kondoři Liberec

Po prodeji klubu do Brna se liberecký tým ocitl v nové situaci. Většina hráčů odešla za lepším a jediným věrným z původního kádru zůstal Jan Pastyřík. Ten Kondory držel i v roce 2011. S jeho pomocí se mladému týmu podařilo vybojovat šesté místo v tabulce první ligy a pokračuje i v Českém poháru.