Koncert v Lucerně připomene legendu české country Michala Tučného

Michal Tučný

Michal Tučný Zdroj: Chmee2 via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Největší hity populárního zpěváka Michala Tučného rozezní 16. dubna Velký sál pražské Lucerny. Koncert se uskuteční u příležitosti vzpomínek na muzikanta, jehož tvorba se zařadila do zlatého fondu české country.

Na akci vystoupí známé osobnosti české hudební scény, jako například Wabi Daněk, Ondřej Hejma, Richard Tesařík, Václav Bláha ze skupiny Divokej Bill nebo Schovanky s Věrou Kočišovou. Lístky se dají koupit na pokladně Lucerny a v předprodeji.

10. března uplynulo 20 let od chvíle, co Tučný stanul „tam u nebeských bran“. Legenda české country zemřela ve věku 48 let. „Jeho písničky doslova zlidověly. Spolehlivě na ně dojde u každého táboráku, stále znějí v rozhlasovém éteru, vycházejí na kompaktních discích a dokonce je najdeme i ve školních učebnicích,“ uvedla za pořadatele Zdeňka Selingerová.

Během své kariéry prošel Tučný skupinami Rangers, Rivals, Greenhorns, Fešáci či Tučňáci a na trůn české country jej pasovaly hity jako Poslední kovboj, Pověste ho vejš, Báječná ženská, Všichni jsou už v Mexiku nebo Snídaně v trávě. „Country je vše, co mám rád,“ tvrdil muž, který byl nekorunovaným králem této hudební odnože v Česku.

Dům Michala Tučného v HošticíchDům Michala Tučného v Hošticích | Profimedia.cz

Narodil se 11. ledna 1947 v Praze a odmalička se věnoval hudbě. Chodil do lidové školy umění, zpíval ve sboru, hrál na klavír a na kytaru. Vyučil se prodavačem, ale prošel i mnoha jinými profesemi - dělal pošťáka, skladníka, prodával vánoční kapry. Hlavně ale začal zpívat country.

V posledních letech před smrtí se stal hostem českobudějovické kapely Weekend a uváděl rovněž písničkové pořady v tamním rozhlasovém studiu. V březnu 1995 podlehl dlouhé nemoci a byl pohřben v Hošticích na Strakonicku, kam jezdil na chalupu.