Konec černé díry a rozhazování. Vnitro chce od září ovládnout IT zakázky

Milan Chovanec

Milan Chovanec Zdroj: E15 Anna Vackova

Ministerstvo vnitra pokračuje ve svém již dříve oznámeném plánu vzít pod svá křídla záležitosti spojené s ICT ve státní správě. Ministr vnitra Milan Chovanec dnes celou oblast probíral s premiérem Bohuslavem Sobotkou během jeho bilanční návštěvy. Chovancův resort chce dohled nad IT projekty převzít už od září.

Ministr vnitra údajně supervizi státní ICT projektů považuje „za výzvu, která by měla pod resort vnitra spadat“. „IT zakázky jsou obrovskou černou dírou, kde je nicméně také obrovská možnost uspořit,“ uvedl Milan Chovanec. „Od září za to převezmeme odpovědnost. Budeme zkoumat každý takovýto projekt tak, aby nešlo o bezbřehé utrácení za projekty, které nikdo nepotřebuje,“ doplnil.

Vnitro už zájmu o převzetí role nad státním ICT informovalo počátkem dubna tohoto roku a samo se přihlásilo k odkazu již zaniklého ministerstva informatiky. Po sjednocení agendy informačních technologií přitom již delší dobu volají různé zájmové skupiny a odborníci.

Úplné centralizaci nicméně podle odborníků ne vždy vyhovují současné zákony. Dost často není například možné financovat projekty jednoho ministerstva za pomocí peněz ministerstva druhého, zároveň stále funguje silný resortismus a další zájmy. Více o problémech státního ICT v našem textu.

Vedle ministerstva vnitra zřejmě ještě určitou centralizační roli sehraje také Česká pošta, jež má ambice být dodavatelem státního IT. Mezi politiky se navíc nadále vyjednává o obnovení činnosti Rady vlády pro konkurenceschopnost a informační společnost (RVKIS), která by mohla sloužit minimálně jako poradní a kontrolní orgán pro IT.

Milan Chovanec je jeden z mála politiků, který se často problematické IT oblasti alespoň částečně věnuje. Na svém ministerstvu chce pročistit stávající systémy a do budoucna plánuje využívat již fungující infrastrukturu a neinvestovat velké peníze do nové.

Informační technologie jsou také součástí chystaného akčního plánu vlády na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti v České republice. Ten už by během několika dní měl zamířit do mezirezortního připomínkového řízení.