Korita Mostnice: Půvabný kaňon pod Triglavem

Korita Mostnice

Korita Mostnice Zdroj: Shutterstock

Korita Mostnice
Korita Mostnice
Korita Mostnice
Korita Mostnice
Korita Mostnice
13
Fotogalerie

Atraktivní terény okolo úpatí slovinského velikána Triglavu často budí dojem lidského mraveniště, odkud se již nadobro vytratilo posvátné ticho hor. Přesto ale existuje alternativa, kam lze částečně uniknout před davy a zároveň se neochudit o krásy Julských Alp.

Nazývá se Korita Mostnice. Společně s následující dolinou Voje tvoří úchvatný celek, složený z rozeklaného kaňonu a prosluněného údolí vroubeného vápencovými štíty. Korita Mostnice se za osadou Stara Fužina nejprve ohlásí soustavou úzkých soutěsek. Dravý tok Mostnice se tu prodírá kupředu temnými štěrbinami, zpěněný se tříští o bariéry kolmých stěn, divoce víří v ohromných kotlích obřích hrnců a posléze se zase mírumilovně rozlévá do průzračných smaragdových tůní, nad nimiž se klenou působivé skalní útvary

Ten nejznámější se jmenuje Slůně. Naopak oproti temnému kaňonu dolina Voje dýchá vůní otevřených pastvin a rozptýlených salaší. Na samém konci údolí, uvnitř stinného porostu, si Mostnice připravila nádherné rozloučení: bílou krajku dvacetimetrového vodopádu.

Článek vyšel v časopisu Lidé a Země