Kostičky nebo karty nad zlato. S investicí do Lega nebo Magiců chybu neuděláte

Sběratelská edice lego Millennium Falcon.

Sběratelská edice lego Millennium Falcon. Zdroj: profimedia

Lego, ilustrační foto.
Edice lego Marina Bay.
3
Fotogalerie

Začalo to nenápadně. První stavebnicové dílky z plastu poslala do světa továrna Lego na konci 40. let minulého století a byly určeny dětem. Postupem času se však z Lega stala sběratelská vášeň a také výhodný investiční artikl. Podobně jako třeba z karetní hry Magic: The Gathering.

Továrna lego v Dánsku vyrobila do konce tisíciletí na 600 miliard kostiček. A na přelomu milénia se kolem populární stavebnice rozvinul široký sekundární trh čítající až desítky tisíc transakcí denně. Lego se dostalo do středu zájmu jako výhodná alternativní investice.

Podle odborné studie z dubna 2018, která vznikla na Higher School of Economics moskevské National Research University, dosahovaly kostičky lega reálného ročního výnosu v průměru osm procent. Tým tehdy analyzoval celkem 2300 sad stavebnic vyrobených mezi lety 1987 a 2015.

Další studie publikovaná v loňském roce pochází z Northumbrijské univerzity v Newcastlu a je obšírnější, ale méně optimistická. Tým sledoval vývoj ceny za posledních 12 měsíců u více než 10 tisíc kousků stavebnic na serveru Brick Picker a dospěl k závěru, že reálný roční výnos je zhruba šest procent. Nejvýnosnější byly podle studie krabice se stavební tematikou, nejaktivněji se v době průzkumu obchodovalo ve Spojených státech. Celková hodnota všech transakcí ve sledovaném období od března 2018 do března 2019 dosáhla 7,5 milionu dolarů.

Z koníčku byznys

K velkým světovým sběratelům lega patří i Miloš Křeček. První stavebnici dostal, když mu bylo pět, a dnes, více než po čtyřiceti letech, vlastní na deset tisíc továrních setů, provozuje v Praze Muzeum Lega a původně dětská stavebnice se stala jeho zaměstnáním. „O mé sběratelské vášni vědí lidé z celého světa. Často se stává, že mi chybějící sety posílají,“ dodává. Novinky kupuje přímo v Legu, starší kusy hledá na internetových burzách. Kromě muzea má i několik specializovaných prodejen a firmu, která stavebnici dováží.

Speciál o alternativních investicích si projděte ZDE

Vytváří i nabídky pro potenciální zájemce o investice do lega. „Dokážu vytipovat takové stavebnice, které se vyplatí koupit, a dám vám téměř 90procentní jistotu, že se vám investice do tří let ztrojnásobí,“ dodává Křeček. Zájemců o podobný investiční balíček je podle něho čím dál víc. Do lega investují starší generace, ale i mladí rodiče, kteří ho pořizují pro své děti.

Kde nakupovat

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!