Koza na řezání motorovou pilou – je lepší ji koupit nebo vyrobit?

Koza na řezání motorovou pilou – je lepší ji koupit nebo vyrobit?

Koza na řezání motorovou pilou – je lepší ji koupit nebo vyrobit?

Potřebujete stabilní stojan pro řezání dřeva? Pak máte hned několik možností, jak situaci řešit. Pojďme si jednotlivé varianty přiblížit.

Spolu s tím, jak rostou ceny energií, roste i zájem lidí o přírodní topivo. Krbová kamna se prodávají jako na běžícím pásu, lidé kupují palivové dřevo ve velkém a vidět v garáži štípačku už také není žádná vzácnost.

Lidé si zkrátka umějí spočítat, na kolik je takové otočení kolečka radiátoru vyjde. Když to pak porovnají s hřejivým teplem praskajícího krbu, snadno zjistí, že to za tu investici do vlastního vytápění rozhodně stojí. A připravit dřevo na zimu navíc není nijak složité. Stačí vám k tomu motorová pila, šikovný stojan a sekyrka.

Tradiční dřevěné, přenosné kovové i finské kozy

Pokud potřebujete kozu na řezání dřeva, můžete si buď vyrobit řezací pomůcku svépomocí, nebo se podívat do nabídky různých výrobců. Dnes existuje hned několik různých typů.

Jedním z nejstarších je klasická dřevěná koza sestavená ze silnějších větví či kmínků. Na ní můžete pohodlně řezat až 2metrové dřevo s průměrem asi 25 cm. K její výrobě vám stačí spojit pár kulatin nebo hranolů. Rozchod nohou by měl mít kolem 70 cm, aby se koza zabezpečila proti převržení do stran, a rozvidlení by mělo být tak vysoko, aby dřevo na řezání bylo ve výšce 75 nebo 85 cm. Nevýhodou tradiční kozy ale je, že vyžaduje častější manipulaci se špalky.

Oproti tomu s tzv. finskou kozou přeřízne vaše motorová pila až desítky polínek. Skládá se totiž z 3 až 4 párů svislých trubek s rozvidlením, mezi které pohodlně naskládáte třeba 12 kmenů. Na jedno spuštění pily tak nařežete daleko větší množství špalků, a tím ušetříte nezanedbatelné množství času. Za finskou kozu ale zaplatíte samozřejmě víc.

Další možností, která je dnes na vzestupu, jsou přenosné stojany na řezání dřeva. S jejich pomocí pořežete rychle i 3metrové kmeny s průměrem do 28 cm. Stačí sestavit ocelovou konstrukci a nastavit výkyvnou rámovou vzpěru s ozuby tak, aby se vložený kus bezpečně zaklínil. Řežete pak rychle, bez zbytečných přestávek.

Koupit nebo vyrobit?

Pokud váháte, jestli si kozu vyrobit svépomocí, nebo raději nějakou pořídit, zvažte v prvé řadě, jak často pomoc motorové pily vlastně potřebujete. Pokud spíše svátečně, postačí vám klasická dřevěná koza.

Pokud ale pravidelně připravujete topivo na zimu, nebo zpracováváte dřevo pro jiné účely, určitě se porozhlídněte v obchodech a hobby marketech. Tam máte navíc jistotu, že získáte stabilní a bezpečnou konstrukci, která něco vydrží. A byť věříme ve vaše kutilské schopnosti, výroba spolehlivé kozy by se vám v domácích podmínkách ne vždy musela podařit.