Kozy zůstaly Becirku už jenom v názvu

Kdysi tu stála osada kde bydleli lidé a žilo tolik koz, že podle toho dostala jméno. Dnes je tu jen rybník, pár plavců a rybáři.

Co je to Kozí Becirk? Rybník. Lidé vzpomínají, jak policisté tahali ze dna potopená auta či utopence.
Dříve tu stávala osada, podle historických pramenů poblíž bydleli lidé už na konci 19. století. „V roce 1921 koupily pozemek s domem Kamenouhelné závody, které tam vystavěly pět obytných domů a osadě se začalo říkat Kozí Becirk, v překladu Kozí místo,“ píše o Lazeckých koloniích Stanislav Durčak z Klubu přátel staré Orlové. Podle historiků za neobvyklý název můžou kozy. „Každá rodina chovala alespoň jednu. Kozy se pásly na zelené louce kolem potoka a bylo jich tolik, že jejich bílá barva na louce převládala,“ píše Durčak. Osadu by už Orlované marně hledali. Kvůli poklesu půdy tu ale vznikl rybník a místní mu začali říkat stejně jako osadě.
„Už v roce 1972 jsme Kozí Becirk a okolí po těžbě uhlí začali proměňovat,“ uvedl mluvčí OKD Stanislav Sobol. Jenže půda klesala stále víc, a tak odborníci podobu rybníka přehodnotili. „Na březích jsme udělali kamenité pláže. Zástupci Orlové počítali s tím, že se Kozí Becirk stane rekreačním místem,“ dodal Sobol. Ze záměru ale sešlo. „Od začátku jsme narazili na problém s vlastníky pozemků. Majitel nemá zájem, aby se sem chodili lidé rekreovat,“ prohlásila orlovská mluvčí Nataša Cibulková. V rybníce je tak koupání jen na vlastní nebezpečí a ani hygienici v něm nekontrolují vodu. „Mrzí nás to. Je tu hezky a čistá voda. Skočíme se sem vykoupat a jedem domů. Chybí nám tady záchody, nějaké občerstvení a odpadkové koše,“ postěžoval si Adam Kratochvíl. Zato rybáři nedají na Becirk dopustit. „Chytnu tady všechno. Lína, kapra, cejna. Chodím sem proto, že je to nejbližší lovecký rybník. Jediné, co tu chybí, je parkoviště. Auto musím parkovat u vody, protože se bojím, že mi ho vykradou,“ řekl Marián Székely z Havířova.
Podle něho je rybník uprostřed sedm metrů hluboký. Za koupání na vlastní nebezpečí zaplatilo už několik lidí životem. Před osmi lety se tu utopil osmnáctiletý mladík a i letos měli potápěči práci. „Volali nám svědci, že na hladině viděli plavat mrtvé tělo. Naši policisté zorganizovali pátrací akci. Prohledávali břehy i okolí, potápěči zase pátrali ve vodě. Žádné mrtvé tělo jsme však nenašli,“ popsal mluvčí karvinské policie Miroslav Kolátek.