Krádež bitcoinů odstavila další obchod s drogami

Bitcoiny (ilustrační foto)

Bitcoiny (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Antanacoins via Flickr

Neveřejný internet schovaný za šifrovanou síť Tor je domovem pro služby z podsvětí, jako je prodej drog, kradených věcí a zbraní, nebo se tu na fórech doslova domlouvají zločiny. Nejznámější tržnice Silk road s nelegálním zbožím byla otřesena nedávno, když se policii podařilo chytit jejího provozovatele. Nyní přestala fungovat další taková – tržnice Sheep Marketplace byla ale odstavena z jiného důvodu, provozovatelům prý někdo vybral miliony uložené v bitcoinech.

Na Sheep Marketplace bylo možné nakoupit leccos, v kurzu byly zejména drogy. Platilo se bitcoinem, jak je za Torem zvykem. Provozovatel Sheep Marketplace o víkendu oznámil, že některý z uživatelů našel chybu v zabezpečení a z účtů hostovaných na serveru odcizil 5400 bitcoinů (přes 100 milionů korun). Server byl proto odstaven. O své bitcoiny tak přišli i uživatelé, kteří je měli na tržišti uloženy z prodejů nebo pro nákupy.

Ačkoli anonymní internet značně znesnadňuje pátrání, nějaké indicie se přeci jen najdou. Například záznam v bitcoinové síti, která je sice anonymní, ale pro podstatu svého fungování dává každému možnost nahlédnout do historie všech uskutečněných transakcí. Tak velkou transakci není těžké dohledat a v inkriminované době zde nedošlo k převodu 5400 bitcoinů, ale rovnou 39 900 bitcoinů. To je při dnešních cenách cca 800 milionů korun.

Podobně jako u případů vykradených směnáren proto vzniká podezření, že nedošlo k odcizení třetí stranou, ale že si anonymní provozovatel nashromážděné bitcoiny uživatelů prostě nechal a „zavřel krám“. Uživatelé tak různými způsoby pátrají po provozovateli a jedna ze stop míří i na české jméno Tomáš Jiříkovský.

Mimochodem, FBI získala přístup k 144 tisícům bitcoinů, které podle všeho patřily dopadenému Rossi Ulbrichtovi, provozovateli Silk road. Devětadvacetiletý Ulbricht je mimo jiné obžalován z šesti objednávek vražd. Ve světě „za Torem“ je to zjevně jako v drsné gangsterce, kde se svět nelegálního zboží a služeb potkává s velkými penězi a nelítostným soubojem. A jen tak nevymizí, ve vývoji už jsou alternativy zrušených tržišť s ještě lepším zabezpečením.