Kraj vypsal tendr na přestavbu náchodské nemocnice za 900 milionů

Královéhradecký kraj vypsal soutěž na první etapu modernizace a dostavby Oblastní nemocnice Náchod za odhadovanou cenu 875 milionů korun bez DPH. Zájemci mohou zasílat nabídky do 18. května. Vyplývá to z údajů na portálu veřejných zakázek. Stavba by měla podle hejtmanství začít letos na podzim a skončit podle zadávacích podmínek za 27 měsíců.

„Modernizace a dostavba učiní z náchodské nemocnice zdravotnické zařízení, které bude splňovat vysoké nároky 21. století – jak po stránce medicíny, tak komfortu a kvality ubytovacích kapacit pro pacienty. Oblastní nemocnice Náchod je největším a nejkomplexnějším zdravotnickým zařízením kraje. V rámci své spádové oblasti slouží v některých oborech přes 150 tisícům lidí a na svých odděleních nabízí 650 lůžek. Je tedy klíčovým zdravotnickým zařízením v regionu a modernizaci rozhodně potřebuje,“ říká královéhradecký hejtman Lubomír Franc. Celkově by se měla náchodská nemocnice dočkat investice přes jednu miliardu korun.

„Díky této investici se vytvoří podmínky pro zavádění moderních metod a postupů v poskytování lékařské péče. Přechod z pavilónového systému na monoblokový odbourá nevýhody starých objektů. Pacientům se dostane rychlejší a kvalitnější péče a lékařům se usnadní mezioborová spolupráce i využívání nových trendů v medicíně. Roztříštěnost jednotlivých kapacit je logicky náročnou překážkou v diagnosticko-terapeutických postupech, která se projeví hlavně u akutních stavů, kdy transport pacienta mezi pavilony zabírá tolik drahocenný čas,“ doplňuje krajská radní pro zdravotnictví Jana Třešňáková.