Královédvorská zoo žije Vánocemi

Nejnižší vstupné z celého roku teď nabízí královédvorská zoo. Pro návštěvníky připravila atraktivní vánoční program.

Dvůr Králové nad Labem Barevné vodotrysky, svítící siluety zvířat v životní velikosti nebo slavnostní osvětlení uvidí v těchto dnech návštěvníci královédvorské zoologické zahrady. Akce nazvaná Vánoční zoo se tam koná již popatnácté a potrvá do 8. ledna 2012.

„V letošním roce jsme na vánoční výzdobu použili desetitisíce žárovek a stovky světelných řetězů, které po setmění vytvářejí nádhernou hru světel. Všude jsme rozmístili desítky krásně ozdobených vánočních stromků,“ říká mluvčí královédvorské zoo Jana Myslivečková.

Zahrada je otevřena denně od devíti do sedmi večer za nejnižší vstupné za celý rok. Pouze 24. a 31.prosince je otevřeno do čtyř odpoledne.

„Navíc od tří odpoledne platí ještě vánoční sleva,“ láká návštěvníky Myslivečková.

A jak si nejlépe vánoční zoo užít? Nejlépe začít procházkou podél výběhů, v nichž jsou zvířata do tří odpoledne. Pěšky se dá projít až k Pavilonu lvů, cestou se návštěvníci mohou zastavit i v Pavilonu surikat.

„Pokud napadne sníh, je úžasné pozorovat africká zvířata, jak si ho užívají: od slonů přes nosorožce, zebry i různé druhy antilop. V letošním roce bude mít ze sněhu určitě největší radost tříměsíční mládě nosorožce dvourohého, které se narodilo samici Maishe. První sněhovou nadílku uvidí i dvě půlroční koťata tygra ussurijského, pět štěňat psů ušatých a dvě mláďata servalů,“ říká Myslivečková a upozorňuje, že pavilony se zvířaty působí v podvečerním osvětlení jinak než v létě.

Před mrazem nebo nepřízní počasí je možné se skrýt třeba v tropickém pavilonu Vodní světy s nádržemi s mořskou i sladkou vodou a různými druhy plazů.

Mazlení orangutanů

Tropy panují i v pavilonu Ptačí svět s volně létajícími ptáky a expozicemi primátů.
V první hale Ptačího světa, které dominuje vodopád, se chodí lidé nejvíc dívat na orangutany. Konkrétně samici orangutana bornejského Žanetu s jejími dvěma potomky, šestiletým Besarem a roční Tessou.

„Pohled na rodinné večerní škádlení a mazlení orangutaní rodinky je jeden z nejhezčích, který letošní vánoční zoo nabízí. Hned ve vedlejší expozici pečuje druhá samice orangutana Satu o své první mládě. Ve druhé hale Ptačího světa se mohou pochlubit novým potomkem i hulmani jávští, což jsou také opice,“ upozorňuje Myslivečková.

Nejvzácnějším mládětem dvorské zoo letošního roku je samička pralesní žirafy okapi. Malou Ebony lze najít s matkou Etanou v Pavilonu okapi. Nevšední podívanou nabízí i další pavilony: Tropické bažiny, Svět hmyzu a Pavilon hrošíků.

„Do vánoční zoo jezdíme pravidelně každý rok. Odpočineme si tak od předvánočního shonu, přijdeme na jiné myšlenky, a hlavně dětem se to líbí, jak je všechno osvětlené. V letohrádku zoo stojí za návštěvu výstava obrazů z pravěku od malíře a ilustrátora Zdeňka Buriana,“ říká Jiří Šiler, který se přijel podívat do zoo s rodinou.

Královédvorská zoologická zahrada byla oficiálně otevřena pro veřejnost 9. května 1946 na ploše pouhých 6,5 hektaru. Od té doby se ale mnohé změnilo a postupem času si získala mezinárodní respekt. V současné době má rozlohu bezmála třicet hektarů. Dosahuje světových úspěchů v chovu nosorožců, žiraf, zeber, buvolů a řady druhů antilop. Je největším chovatelem afrických zvířat v Evropě a počtem držených zvířat se řadí na první místo v Česku. Jako jediná v republice nabízí v létě Africké safari, v němž návštěvníci projíždějí ve speciálně upravených autobusech mezi volně vypuštěnými zvířaty - kopytníky a ptáky. Královédvorská zoo je také členem několika mezinárodních organizací.

INFORMACE

Otevírací doba:

Prosinec 9.00-19.00 (24. a 31. 12. do 16.00)

Do 8. ledna 9.00-19.00, od 9. ledna 9.00-16.00

Vstupné:

Dospělí 110 Kč
Děti, studenti, důchodci 75 Kč
Děti od 2 do 4 let 50 Kč
Rodinné vstupné 340 Kč
Pes 100 Kč

Zdroj: www.zoodvurkralove.cz