Krasobruslařkám zima nevadí

Osmnáct dívek z mladoboleslavského krasobruslařského oddílu se naplno připravuje na nadcházející sezonu.

Srpnové paprsky rozpalují ulice v Mladé Boleslavi a ohřívají vodu v říčce Klenici, na jejímž pravém břehu nedaleko soutoku s Jizerou stojí dvě haly zimního stadionu. Rtuť venkovního teploměru stoupá ke třicítce, u ledových ploch je teplota poloviční.

Hokejisté se střídají s krasobruslařkami

I uprostřed prázdnin jsou obě ledové plochy neustále vytížené. Střídá se na nich devět hokejových družstev všech věkových kategorií a osmnáct krasobruslařek. Nejmladší je sedm let, nejstarší jsou téměř plnoleté. Všechny štíhlé, že by se mohly převlékat za hokejkami. A rozesmáté navzdory chladu, ve kterém trénují. „Krasobruslařky jsou bezesporu nejotužilejší dívky mezi svými vrstevnicemi,“ říká jejich trenérka Dagmar Skalická. A když je něco bolí, tak snad jedině kolena ze skoků a achilovky od bruslí.

Na soustředění společně s pražskými dívkami

Krasobruslařská sezona skončila na jaře a po oddychu v první polovině dubna začala nová. Dívky v květnu a červnu už zase naplno trénova- ly každý všední den. V pondě- lí v tělocvičně nacvičovaly skoky, rotaci a dalších příbuzné prvky, v úterý vytrvalost v terénu, ve středu aerobik, ve čtvrtek posilování, v pátek obratnost a někdy se pro zpestření projely na kolečkových bruslích.
V červenci si dopřály tři týdny volna a po něm soustředění v mělnickém kempu, v jehož sousedství využívaly zimní stadion. Trénovaly každý den tři a půl hodiny na ledě a dvě hodiny na suchu společně s dívkami a trenérkou USK Praha Marii Sedláčkovou.

Hledají vhodnou hudbu a zkoušejí nové kostýmy

„V srpnu jsme začaly s trénováním na domácím stadionu. První týden jenom třikrát, ale od druhého týdne už denně dvě fáze na ledě,“ upřesnila trenérka Skalická. Spolu se sportovním výkonem je důležitou součástí úspěchu v krasobruslení i estetický dojem. „Právě v této letní fázi přípravy společně se závodnicemi a případně jejich maminkami promýšlíme, jaká hudba a kostýmy budou pro nastávající mistrovskou sezonu nejvhodnější,“ říká Dagmar Skalická. Dívky si samy s využitím internetu vyhledávají hudbu a kostýmy. „Každá potřebuje dva, jeden na krátký program, druhý na volnou jízdu. Kostým stojí nejméně čtyři tisíce korun,“ dodala trenérka. Podobně jako se promýšlí hudba a oblečení, probírá se závodnicemi i choreografie jejich soutěžních jízd. Mistrovská sezona začne boleslavským krasobruslařkám se školním rokem. První opravdu vážné závody je čekají v polovině října. Každá dívka kvůli kvalifikaci na tuzemský šampionát musí absolvovat nejméně tři závody a zabodovat v nich.