Krištof Kintera vyzve Basilej

Krištof Kintera

Krištof Kintera Zdroj: ctk

Všestranný umělec Krištof Kintera představí svá díla v muzeu Tinguely ve švýcarské Basileji. Výstava nazvaná Krištof Kintera: I am not You se uskuteční od 11. června do 28. září.

Úspěch jednoho z nejpopulárnějších tuzemských umělců současnosti je o to větší, že termín expozice kryje s pořádáním veletrhu umění Art Basel. Ten patří mezi přední světové události svého druhu. Každoročně se účastní velká jména moderního umění a své stánky zde má kolem tří set galerií z celého světa. Z českých výstavních domů se jej již poněkolikáté zúčastní Galerie Jiří Švestka, která již v minulosti slavila s Kinterovými díly úspěch.

Kintera se v České republice naposledy výrazněji uvedl přede dvěma lety rozsáhlou výstavou Výsledky analýzy v Městské knihovně. Svůj úspěch staví především na hře s divákem, po němž požaduje aktivní zapojení do interpretace díla. Kurátor tehdejší výstavy Karel Srp o Kinterovi prohlásil: „Jedním z vnitřních motivů Krištofa Kintery je přecházení mezi realitou a zdáním, pohyb na hranici, kdy se předmět může jevit jednou jako účelový, podruhé jen jako estetický artefakt. Součástí tohoto dynamického napětí jsou i umělecká díla, třeba autorovy kresby, jež mohou být rozvěšeny na zdech obvyklým galerijním způsobem, nebo naopak ponechány ledabyle opřené, přes sebe navrstvené a polozabalené v bublinách.“