Krize mluví i do pohřbů

Rok 2009 změnil pohřebnictví ve Varech. Kvůli nedostatku peněz pozůstalí pohřbívají bez obřadů.

Bez obřadu, prosím. Takovou větu v kanceláři karlovarské společnosti Fořt & synové – krematorium a pohřební služba letos slyšeli dvakrát častěji než před dvěma roky. Lidé mají hluboko do kapsy, a proto většina pozůstalých volí nejlevnější pohřeb. Kremaci bez účasti. Těch, kteří své blízké zemřelé pohřbívají tradičním způsobem s obřadem a smutečním řečníkem, ubývá.
„Ještě před dvěma roky byl počet vyrovnaný. Pohřbů s obřadem jsme měli stejně jako bez obřadu. Dnes jsou ale z každé padesátky sjednaných pohřbů téměř tři čtvrtiny bez obřadu,“ řekla Sedmičce Irena Fořtová ze společnosti Fořt & synové – krematorium a pohřební služba.
Nárůst počtu pohřbů bez obřadu zapříčinily dvě skutečnosti. Nejdříve stát přestal lidem přispívat na pohřby částkou pět tisíc korun, o pár měsíců později pak situaci výrazně přiostřila hospodářská krize, která plnou vahou dopadla na Karlovarsko.
„Někteří pozůstalí nám rovnou řeknou, že mají málo peněz a že musí šetřit. A k tomu přibývá lidí, kteří se při placení pohřbu ptají na možnost splátkového kalendáře,“ říká Fořtová. Zpopelnění bez obřadu stojí v Karlových Varech sedm tisíc sedm set korun. Standardní pohřeb s obřadem jedenáct tisíc korun. Rozdíl? Asi tři a půl tisíce korun. Zatímco do země se dnes v Karlových Varech pohřbívá maximálně dvakrát do měsíce, novinkou na Karlovarsku je pohřbívání do takzvaných urnových menhirů.