Kubíček přečkal i popravu favoritů

Jan Kubíček vybojoval na Havaji deváté místo v extrémním triatlonu.

Devátý na mistrovství světa v Xterra Triatlonu. Výš než Jan Kubíček žádný z Čechů nikdy předtím nestál.

Triatlet z Chodova u Karlových Varů se poprvé v historii prosadil ve světové špičce do první desítky. „Byl to neskutečný závod,“ ulevil si také při jen pár dní staré vzpomínce.

Na Havaji jej přivítala nová traš. Členitější, techničtější a zábavnější. „Traš byla výzvou pro všechny,“ říká Kubíček. Také pro tuhle změnu se nakonec rozhoupal a na Havaj odletěl. Byš se mu předtím příliš nechtělo. Veškeré zázemí havajského resortu Kapalua na západě pobřeží znají spíš golfisté díky okruhu profesionální PGA.

Luxusní prostředí hotelu Ritz má také své kouzlo, veřejná pláž DT Flaeming Beach je proslulá svými vysokými vlnami, před kterými mívají závodníci respekt.

V den závodu bylo moře naštěstí klidné. „Úvodní plavecká část bylo neskutečné maso, velký boj o pozice. Slané moře jsem ochutnal několikrát,“ říká Kubíček.

Na cyklistickou část vyrážel s exmistrem světa a favoritem Nico Lebrunem. Traš byla dostatečně široká, nahoru dolů, povrch prašný, žádná láva. „K dispozici jsem měl Sworks Epic, devětadvacítku, model 2012. Je to dělo,“ říkává o kole Kubíček. Traš namotaná do bývalých ananasových plantáží se třemi dlouhými kopci a brody měla jeden dlouhý sjezd.

Od začátku jeli všichni pěkně naplno, zhruba v půli trati se Kubíček pohyboval okolo patnáctého místa. S Lebrunem v háku. Stejné pořadí si přivezl také do druhého depa.

Běžeckou traš na Havaji by Kubíček nejraději přirovnal ke Špindlerovu Mlýnu nebo Prachaticím. „Kopce, kopce a ještě jednou kopce,“ říká s úsměvem. Příjemné seběhy po pěstěné trávě golfového hřiště byste tam však jen těžko hledali. „Měl jsem trochu sekeru. Kvůli borci, který to zalomil přede mnou. Musel jsem si Lebruna zpátky docvaknout,“ vzpomíná Kubíček. Slunce pálilo o sto šest a začala neskutečná „poprava“ favoritů. Nejdřív šel Kubíček přes Lebruna, pak Stolze, následoval Frodeno a na třetí míly Lance Armstrong. „Byl tak vyšitý, že mi i uhnul z cesty,“ usměje se Kubíček. Cítil, že to úplně mizerný běh nebude, tak do toho šlapal, co se dalo.

„Zhruba míli před cílem mě dolítl Chris Legh, který trénoval s Honzou Řehulou v Suttově skupině, takže žádné ořezávátko. S vidinou cíle do toho kopal, trochu mi cukl, ale na pláži jsem si všiml, že už trochu vadne a docvakl ho,“ říká Kubíček. Čekal je poslední kopec před cílem. Kubíček zkusil zabrat a vyšlo to. Probral se až v cíli. Jako devátý na světě.

JAN KUBÍČEK

Sportovní kariéru zahájil jedenatřicetiletý triatlet z Chodova u Karlových Varů v roce 1996, kdy se objevil na trati duatlonu.
Po komplikované zlomenině vřetenní kosti se začal zaměřovat na triatlon, kde se hned v prvním roce kvalifikoval na extrémní závod XTerra na Havaji.
Od té doby se pravidelně účastní tuzemských i světových závodů, kde sbírá jeden úspěch za druhým.
Na letošním Xterra Triatlonu byl devátý.