Kuchařem roku 2011 je Ondřej Landa, uspěl s modronohým kuřetem na čtyři způsoby

Ondřej Landa

Ondřej Landa Zdroj: Botticelli

Nejlepším kuchařem Česka je šéfkuchař Ondřej Landa z restaurace Kampa Park (commis Jan Horký), rozhodlo o tom finále národního kola České republiky nejprestižnější gastronomické soutěže světa Bocuse d´Or – Kuchař roku 2011.

Úkolem soutěžících bylo v daném časovém limitu připravit dva pokrmy z určených surovin - pro letošní rok byly předepsány mořský jazyk, krevety a modronohá kuřata.

„Vítěz byl vybrán na základě součtu bodových výsledků šesti komisařů a dvou technických komisařů, kteří doplnili hodnocení. U každého soutěžícího se pak odečetla nejvyšší a nejnižší známka udělená porotci,“ uvedl Marek Raditsch, předseda mezinárodní odborné poroty a prezident pro Bocuse d´Or Česká republika. „Důležitá byla technika použitá při zpracování a tvorbě jednotlivých komponentů, vzhled a chuťová stránka pokrmu. Porota ocenila, že při přípravě Kuřete na čtyři způsoby Ondřeje Landy byly zpracovány veškeré jeho použitelné části. O vítězi pak rozhodlo jemné snoubení všech komponentů, které společně působily harmonicky po vizuální i chuťově stránce,“ dodal.

Druhé místo obsadil Radek David z restaurace La Veranda (commis Michal Šmíd), třetí místo Patrik Bečvář z restaurace Zlatá Praha – Hotel InterContinental (commis Kristýna Slavíková).

Mezinárodní soutěž kuchařů Bocuse d'Or lze přirovnat v kulinářském světě k akcím, jakými jsou například Mistrovství světa nebo udílení filmových Oscarů. Srovnatelnou soutěží je pouze WACS Global Chefs Challenge, do jejíhož kontinentálního finále postupoval vždy vítěz Kuchaře roku.

Vítězné menu:

Mořský jazyk 45°

1. příloha – mousselina z mořského jazyka s omáčkou coralline
2. příloha – zeleninové „bouquet garni“
3. příloha – korunka ze zeleného chřestu s bramborovým pyré a smetanovým koprovým krémem

Modronohé kuře „na čtyři způsoby“Modronohé kuře „na čtyři způsoby“ | Botticelli.cz

Modronohé kuře „na čtyři způsoby“

1. příloha – drůbky plněný kuřecký krk
2. příloha – cibulový confit s lanýži
3. příloha – flan z černého kořene s foie gras krémem

Ondřej Landa při práciOndřej Landa při práci | Botticelli.cz