Kuchaři v Johannesburgu vaří proti hladu

Minulý ročník World Chefs Tour Against Hunger

Minulý ročník World Chefs Tour Against Hunger Zdroj: World Chefs Tour Against Hunger

Kuchaři z více než čtyř desítek zemí se dnes sjedou do jihoafrického Johannesburgu, kde odstartuje týdenní charitativní akce Cesta proti hladu 2011 (World Chefs Tour Against Hunger 2011). Cílem mezinárodního setkání je shromáždit prostředky na nákup potravin pro hladovějící lidi v Jižní Africe. Česko budou zastupovat dva profesionální týmy z Asociace kuchařů a cukrářů České republiky (AKC ČR) a z Československého svazu kuchařů.

„Je fantastické, že se na této akci sejde téměř 250 kuchařů ze 40 zemí a že Českou republiku budou reprezentovat dva týmy,“ uvedl manažer národního týmu AKC ČR Tomáš Konopka. Na programu budou kulinářské show v hotelích, administrativních centrech a restauracích Závěrečná večeře se bude prostřednictvím satelitní televize přenášet do deseti světových metropolí.

Akce se v Jihoafrické republice koná již potřetí. Získané prostředky by se měly použít na nákup potravin zejména pro hladovějící děti. Podle pořadatelů akce je v současnosti v JAR 2,5 milionu dětí bez jídla.

Celý týden pak budou týmy z různých zemí vařit na různých místech. Čtyři kuchaři z AKC ČR představí svou kuchyni v Kapském Městě, zatímco čtyřčlenný tým Československého svazu kuchařů bude vařit v Johannesburgu. Hostující kuchaři se zúčastní také kuchařských promenád, gastronomických oslav, předváděcích akcí a seminářů věnovaných výživě.

Na závěr se chystá dražba, jejímž cílem je získat další finanční prostředky. Mezi draženými předměty budou například kuchařské rondony, kuchařky s recepty od špičkových šéfkuchařů nebo například soška Pražského Jezulátka. Tou vybavil jeden z týmů převor břevnovského kláštera Petr Prokop Siostrzonek, který kuchařům před cestou požehnal.

České týmy spoléhají při prezentaci svých pokrmů mimo jiné na krajany, kteří v JAR žijí. Připraví pro ně tradiční pokrmy české gastronomie a očekávají, že se budou podílet na její propagaci.