Kuchaři v Johannesburgu vaří proti hladu
„Je fantastické, že se na této akci sejde téměř 250 kuchařů ze 40 zemí a že Českou republiku budou reprezentovat dva týmy,“ uvedl manažer národního týmu AKC ČR Tomáš Konopka. Na programu budou kulinářské show v hotelích, administrativních centrech a restauracích Závěrečná večeře se bude prostřednictvím satelitní televize přenášet do deseti světových metropolí.
Akce se v Jihoafrické republice koná již potřetí. Získané prostředky by se měly použít na nákup potravin zejména pro hladovějící děti. Podle pořadatelů akce je v současnosti v JAR 2,5 milionu dětí bez jídla.
Celý týden pak budou týmy z různých zemí vařit na různých místech. Čtyři kuchaři z AKC ČR představí svou kuchyni v Kapském Městě, zatímco čtyřčlenný tým Československého svazu kuchařů bude vařit v Johannesburgu. Hostující kuchaři se zúčastní také kuchařských promenád, gastronomických oslav, předváděcích akcí a seminářů věnovaných výživě.
Na závěr se chystá dražba, jejímž cílem je získat další finanční prostředky. Mezi draženými předměty budou například kuchařské rondony, kuchařky s recepty od špičkových šéfkuchařů nebo například soška Pražského Jezulátka. Tou vybavil jeden z týmů převor břevnovského kláštera Petr Prokop Siostrzonek, který kuchařům před cestou požehnal.
České týmy spoléhají při prezentaci svých pokrmů mimo jiné na krajany, kteří v JAR žijí. Připraví pro ně tradiční pokrmy české gastronomie a očekávají, že se budou podílet na její propagaci.