Centrum současného umění již potřetí představuje experimentální architekturu

Dům-most. Jakub Straka se ve svém návrhu pokouší propojit obydlí s přechodem řeky

Dům-most. Jakub Straka se ve svém návrhu pokouší propojit obydlí s přechodem řeky Zdroj: dox

Po nastupujících objevech a průkopnických vizích Jana Kaplického se v architektonické oblasti na výtvarnou scénu dostává i experimentální architektura. Důkazem toho je dvouletý výzkum Fakulty architektury ČVUT v Praze, která své výsledky prezentuje v Centru současného umění DOX. Počátkem února se otevřela již třetí expozice věnovaná tomuto tématu, které se zdá být nevyčerpatelné.

Nové instalace se ujala dvojice architektů Petr Hájek a Jaroslav Hulín, kteří převedli někdy nezáživné architektonické modely v úžasnou trojrozměrnou podívanou. Návštěvník zde najde více než šest desítek trojrozměrných modelů, vizualizací a technických výkresů. Přesto se v množství nápadů neztrácí, protože prostorově je expozice vyvážená a vzdušná. Diváka tak velmi srozumitelným a přitažlivým přístupem přivádí do světa experimentu v architektuře.

Cílem výzkumu bylo najít nové přístupy v oblasti urbanismu. Autoři zvolili metodu propojování města s architekturou, která pomáhá aktivovat jeho regeneraci bez pomoci obtížných stavebních změn. Tomuto procesu bylo přiřazeno pojmenování Anastomosis, jež je užíváno běžně v medicíně k označení propojení orgánových systémů v těle.

Výzkum si vytipoval čtyři městské lokality v Praze a v Karlových Varech, které potřebují regeneraci. Například pražská lokalita Žižkov – Karlín je oddělena kopcem Vítkov. Jediným propojením těchto dvou částí je tunel pro pěší, který dříve sloužil jako protiletecký kryt. Jeho atmosféra je ponurá a cílem bylo navrhnout do tunelu a kopce objekt, který by tomuto místu dal nový smysl. Možností je několik a s bravurou mladého studentského pohledu vzniklo několik silných nápadů. Otázkou jen zůstává, zda tento projekt bude mít alespoň částečné uplatnění v budoucnosti, nebo jen bude přesunut do dalšího prázdného šuplíku.

Různí autoři: Anastomosis Centrum současného umění DOX

Výstava trvá do 26. března
Hodnocení: 100 %

Autorka je spolupracovnicí redakce