Česká centra ve světě připomenou osmdesátiny Miloše Formana

Miloš Forman

Miloš Forman Zdroj: profimedia.cz

Česká centra v zahraničí připomenou životní jubileum režiséra Miloše Formana retrospektivními přehlídkami jeho filmů i putovními výstavami plakátů k nim. Poté, co k jeho osmdesátinám, které připadají na 18. února, vystavilo České centrum v New Yorku tři desítky plakátů ze sbírky pražské "filmové galanterie" Terryho ponožky a uvede tři jeho hrané snímky včetně dokumentu z cyklu Zlatá šedesátá, se další akce uskuteční i v jiných metropolích.

Například České centrum v Madridu uspořádá od 22. února měsíční přehlídku českých filmů na univerzitě v Granadě; jedním z hlavních témat cyklu bude právě osobnost a tvorba Miloše Formana. Také tu doprovodí podle informací Moniky Koblerové ze správy Českých center v Praze výstava plakátů. Vídeňské centrum nabídne retrospektivní pohled na Formanovu dosavadní tvorbu v rámci programové řady Forman 80+. Podle ředitele Českého centra ve Vídni Martina Krafla patří snímky tohoto filmaře v Rakousku k často vyhledávaným.

V rámci vídeňské retrospektivy Formanovy tvorby uvede České centrum ve spolupráci s Kulturním klubem Čechů a Slováků ve Vídni během jara tři slavné filmy: Černý Petr; Hoří, má panenko a Přelet nad kukaččím hnízdem. Retrospektivu doplní v polovině března výstava plakátů v prostorách českého velvyslanectví. Život a tvorbu Miloše Formana přiblíží v dubnu přednáška Stanislavy Přádné z Katedry filmových studií Filosofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Zaměří se na jeho osobitý režijní přístup i autorský styl a humor jeho filmů.

Forman se potkává s Deneuveovou v podivné soap opeře s písničkami

České centrum Budapešť uvede snímky jak z období nové české vlny (Černý Petr, Lásky jedné plavovlásky, Hoří, má panenko), tak i z nejúspěšnějších titulů americké produkce (Přelet nad kukaččím hnízdem, Vlasy a Amadeus). Podle ředitele centra Michala Černého budou promítnuty v jednom z těch budapešťských kin, do kterých v 70. a 80. letech mnozí fanoušci vážili cestu, aby si mohli vychutnat oscarové filmy svého slavného krajana, které se v Československu nepromítaly.

České centrum v Sofii organizuje v rámci Mezinárodního sofijského filmového festivalu reprezentativní výběr režisérovy tvorby. V Belgii připravilo tamní České centrum retrospektivu, která poběží v bruselské cinematece od 7. do 15. června. Ukrajinské České centrum plánuje v pěti městech Ukrajiny na jaro uvedení jak snímků Formana vzniklých v době socialistického Československa, tak díla natočená již po emigraci do USA.