Člověk, který poškodil Rothkův obraz, mluví o manifestu

Den poté, co byl v londýnské galerii Tate Modern poškozen jeden z obrazů slavného Marka Rothka, se k odpovědnosti za čin přihlásil muž, který však tvrdí, že nešlo o vandalismus, nýbrž o umělecký manifest.

Muž tvrdí, že se jmenuje Vladimir Umanets, pochází z Ruska, je zakladatelem směru zvaného yellowismus a není vandal. Uvedla to britská média.

Svědkové uvedli, že v neděli odpoledne neznámý muž do rohu Rothkova plátna z roku 1958 Black on Maroon (Černá na kaštanové) načmáral černou barvou do pravého dolního rohu graffiti. Známá galerie byla po incidentu krátce uzavřena.

I když barva z graffiti stekla dolů, zůstal viditelný nápis Vladimir Umanets, '12, a potential piece of yellowism (V.M. '12, potenciální dílo yellowismu).

Vladimir Umanets v telefonickém rozhovoru s některými britskými médii řekl, že je autorem nápisu, ale nepovažuje se za vandala, ani se nechce proslavit. Chtěl prý především upoutat pozornost na yellowism. „Bylo to umělecké prohlášení,“ řekl Umanets s tím, že by se jeho čin určitě líbil Marcelu Duchampovi, slavnému francouzskému umělci, který v roce 1917 šokoval tím, že vystavil převrácený pisoár pod názvem Fontána.

Umanets prý počítá s tím, že bude zatčen, ale současně se domnívá, že jeho zásah ještě zvýšil hodnotu Rothkova plátna.
Rothko, který zemřel v roce 1970, proslul rozměrnými abstraktními obrazy s velkými barevnými plochami. Je považován za jednoho z klíčových umělců 20. století a jeho díla se prodávají za desítky milionů dolarů.