Digitální promítání umožňuje dosud pouhá třetina menších kin

Thermal

Thermal Zdroj: ctk

Jen asi 36 procent menších českých kin dosud přešlo na digitální promítání, ze 426 stálých kin je jich digitalizováno 155. Všech 27 tuzemských multiplexů, které mají 214 digitalizovaných sálů, již má digitalizaci za sebou. Vyplývá to z údajů Unie filmových distributorů (UFD).

Od letoška jsou filmy distribuovány jen v digitálním formátu. Řada menších biografů, jejichž provozovatelé nemají prostředky na digitalizaci, tak podle odborníků letos asi zanikne. Digitalizace už přišla provozovatele na investicích na skoro miliardu korun.

Česká republika má nejhustší síť kin v Evropě. Celkem dosud bylo digitalizováno 391 sálů. Zatím posledním digitalizovaným sálem standardu DCI (Digital Cinema Initiatives) v ČR se stalo kino Svratka v Tišnově nedaleko Brna. Menší kina si novou technologii většinou pochvalují, mimo jiné i proto, že nyní mají nové filmy hned a nemusejí na ně čekat.

Nová technologie přijde provozovatele přibližně na tři miliony korun, to si ale řada menších obcí nemůže dovolit. „V roce 2012 příliš kina nezanikala, byla ještě nabídka filmů ve formátu 35mm. Úbytek lze očekávat letos, zejména v malých městech a obcích,“ řekl ČTK tajemník Unie filmových distributorů Jaroslav Pecka.

Kolik kin letos kvůli digitalizaci skončí, je podle něj těžké odhadnout. Obce si sály často chtějí zachovat aspoň pro představení pro školy. „Pokud se nenajdou peníze na straně jejich majitele, tedy většinou města, nebudou mít co promítat. Možná varianta zde je v projekcích z DVD a BR Disků, ale zde nebude taková nabídka, hlavně nových titulů,“ uvedl Petr Vítek ze sdružení Pro-DIGI.

Digitalizována již jsou kina hrající denně

Kina, která hrají každý den, jsou podle ministerstva kultury v ČR již digitalizována. „Bez digitální projekce by v zásadě neměla co hrát. Menší kina jsou částečně digitalizována. Tato menší kina pak nikdy nehrála roli premiérových kin a jejich funkce v rámci obce má mnohem širší funkci jako kulturní zařízení a místo setkání,“ řekla Kateřina Vojkůvková z odboru médií a audiovize ministerstva kultury.

Provozovatelé tuzemských kin dosud investovali do digitalizace minimálně 800 milionů korun. „V rámci nastaveného systému, kdy kino mohlo požádat o maximálně 50 procent rozpočtu ze Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie, mám dojem, že kina prošla digitalizací relativně úspěšně,“ dodal Vítek.

Státní fond ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie dosud podpořil digitalizaci částkou 116 milionů korun. „Nicméně Fond se vzhledem ke změně svého financování potýká se snížením disponibilních prostředků na veškerou svou činnost a v důsledku toho musí omezit i podporu digitalizace kin,“ uvedla Vojkůvková.

Jan Bradáč: Expanze multikin CineStar nezamrzla

Digitalizace přeje dokumentům