Filmová recenze: Drama marné touhy po dokonalosti

Houslistka Anna v podání Niny Hossové nesnese nedokonalost – přitom její život má k tomu perfektnímu daleko.

Houslistka Anna v podání Niny Hossové nesnese nedokonalost – přitom její život má k tomu perfektnímu daleko. Zdroj: DAFjmls.cz

Přehlídka německy mluvících filmů Das Filmfest se kvůli pandemii přesunula na druhý únorový týden a do on-line prostoru videotéky DAFilms.cz. Každý den se zveřejňuje jeden snímek, který je pak k dispozici 48 hodin první stovce diváků zdarma. Například v sobotu se v rámci festivalu ukáže drama učitelky houslí Zkouška v hlavní roli s německou star Ninou Hossovou.

Film, který si premiéru užil na velkém festivalu v Torontu na podzim 2019 a následující leden ještě stihl německá kina, se odehrává mezi hudebníky. Tedy v prostředí, kde lidé často prahnou po dokonalosti, ovšem jen málokdy jsou schopni jí dosáhnout.

Hlavní hrdinka Anna už se vzdala kariéry koncertní houslistky. Zdá se, že jí stačí práce učitelky na hudebním gymnáziu. Snaha zdokonalit talentovaného mladíka ovšem postupně odhalí, že Anna není zcela klidná, vyrovnaná a spokojená nejen se svým profesním životem, ale ani s tím soukromým.

Za snímkem stojí převážně televizní herečka Ina Weisseová, která si tu po jedenáctileté pauze znovu zkusila režii. Zkouška ukazuje výsek života jedné ženy, ohraničený začátkem a koncem jejího profesního vztahu s dospívajícím žákem.

Existence Anny může být i přes její specifickou hudební náplň mnoha divákům povědomá, učitelka se potýká s běžnými starostmi, především s odmítáním ze strany svého syna na kraji puberty a s pochybnostmi o sobě samé. Film svá témata nemá potřebu přesně pojmenovávat ani ho nezajímá velký příběh.

Režisérce a spoluscenáristce jde spíš o portrét ženy v krizi středního věku. Ten ve druhé polovině oslabují některé psychologické zkratky v charakterizaci proměn postav, hlavně Annina francouzského manžela, brzy odtažitého a zamračeného.

Snaha o portrét bez příkras Ani vyšumělý a morálně pochybný závěr neuspokojí. Ve snaze podívat se na člověka upřímně a bez příkras nicméně snímku vehementně pomáhá přesný výkon Niny Hossové, jedné z nejobsazovanějších a nejlepších evropských hereček současnosti. 

Autorka je spolupracovnicí redakce

Podívejte se na trailer filmu s anglickými titulky: