Filmovému festivalu konkuroval fotbal, film nad ním ale zvítězil

kino, ilustrační foto

kino, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Projekcím na 47. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech konkuroval v neděli večer alespoň na chvíli fotbal. Obavy pořadatelů, zda kvůli finále mistrovství Evropy mezi Španělskem a Itálií nebude v sálech poloprázdno, byly ovšem zbytečné.

O vstupenky na nedělní program MFF byl stejný zájem jako v jiné dny a většina z nich byla vyprodaná. Bary a restaurace v centru města o sportovní diváky sice nepřišly, filmových fanoušků mezi nimi bylo ale minimum.

Většina z dotazovaných tuzemských návštěvníků festivalu nad fotbalem mávla rukou. Prý by snad o něm ještě uvažovali, kdyby ve finále hrál český tým. Ale duel mezi italskými a španělskými borci je nelákal. „Na festival do Varů jsem se těšil celý rok a jsem rád, že jsem sehnal lístky. Jdu raději do kina, než abych sledoval fotbal v televizi,“ řekl student z Chomutova. Nad účastí svého týmu ve finále mávl rukou i jeden z italských filmařů, kteří na MFF do Varů přijeli. „Fotbal? Ne, jsem tu kvůli filmům,“ uvedl.

Někteří hosté MFF přece jenom alespoň z části zápas sledovali. Dvě obrazovky byly zapnuté na terase hotelu Thermal, kde v té době byla recepce slovenských filmařů. Spokojený byl Claudio Niubo ze španělského ministerstva kultury.

Na MFF ovšem dojde k odvetě, byť ne fotbalové. V hlavní soutěži totiž usilují o vítězství filmy z Itálie i Španělska. Itálii reprezentuje Román o jednom masakru a španělskou kinematografii film Ukamenování svatého Štěpána.