Knihou roku je román Tiché roky od Aleny Mornštajnové

Alena Mornštajnové při autogramiádě knihy Tiché roky, která zvítězila v anketě Kniha roku.

Alena Mornštajnové při autogramiádě knihy Tiché roky, která zvítězila v anketě Kniha roku. Zdroj: ČTK

Alena Mornštajnové při autogramiádě knihy Tiché roky, která zvítězila v anketě Kniha roku.
Alena Mornštajnové při autogramiádě knihy Tiché roky, která zvítězila v anketě Kniha roku.
3
Fotogalerie

Absolutním vítězem nové čtenářské ankety Kniha roku se stal román Aleny Mornštajnové Tiché roky. Výsledky soutěže, do které se zapojilo 47 892 čtenářů, ve pořadatelé vyhlásili v Praze. Vyhlašovatelem ankety je Nadační fond Čtení tě mění. U příležitosti vyhlášení vítězů ankety byla udělena také Cena za celoživotní dílo spisovatelce Ludmile Vaňkové.

Důvodem vzniku ankety byla snaha ocenit nejen literární kvalitu knih, ale také jejich oblíbenost u běžných čtenářů, uvedla za organizátory Helena Frantová. Hlasovalo se v devíti základních a třech speciálních kategoriích, do nichž nakladatelé a vydavatelé nominovali své nejúspěšnější tituly vydané v období mezi loňským a letošním ročníkem veletrhu Svět knihy.

Porota složená z novinářů, literárních odborníků a blogerů poté vybrala v každé z těchto kategorií stovku knih, které obdržely oficiální nominaci, a pak hlasovali čtenáři.

Ve vítězném románu Tiché roky Alena Mornštajnová po úspěšných prózách Slepá mapa, Hotýlek a Hana prezentuje další výpravný příběh rozmáchlý do několika desetiletí turbulentního 20. století. Opět v něm splétá a rozplétá komplikovanou historii jedné rodiny v nemalém propojení s historií českých zemí, avšak tentokrát do velké míry ztišenou na pozadí. Zaměřuje se na vztah mezi otcem a dcerou, jejichž soužití ztěžují hlavně komunikační problémy.

Mornštajnová patří k čtenářsky nejúspěšnějším současným českým autorům. Loni její román Hana zvítězil v osmém ročníku ceny Česká kniha, kdy poprvé v historii obdržel jeden autor cenu odborné poroty i cenu čtenářů. Bestseller letos převedlo na divadelní prkna Národní divadlo Brno.

Nová kniha Mornštajnové ve středu zvítězila v anketě i v kategorii Společenský román. V kategorii Umělecká próza nejvíce hlasů dostal román Haruki Murakamiho Komturova smrt, jako Výjimečný nakladatelský počin čtenáři vybrali titul Neohrožené ženy od Marty Breenové a Jenny Jordahlové. Komiksová kniha popisuje dějiny ženského hnutí.