Majáles bude letos opět větší

Majáles

Majáles

Měsíc oslav studentského života byl minulý týden symbolicky zahájen vztyčením májky. Hlavním dnům oslav korunovaných vždy největším open-air hudebním festivalem v daném městě, budou předcházet desítky klubových, divadelných, sportovních, výtvarných a vůbec všemožných akcí.

V rámci Studentského měsíce v Hradci Králové připravili studenti studenti Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany pro veřejnost již po sedmé Majálsový branný závod. Zdraví je možné dále otestovat tradičním během do Zpívajících schodů, či florbalovým turnajem pod širým nebem. Den před hlavními oslavami pak bude mít hradecká veřejnost jedinečnou šanci se projet městem na bruslích.

V Brně se může nikým nevolená veřejnost spolu se studenty pobavit dvojím vystoupením improvizační jednotky Komediomat, či při turnaji ve futuristické Lasergame. Tanečně či výtvarně zdatní teenageři se vyřádí při Majáles graffiti und dance battle, ostatní se rádi projekdou městem na in-line bruslích.

Nejširší program bude mít ze zřejmých důvodů Studentský měsíc v Praze. Kromě klubových akcí, kde každá univerzita nominuje kandidáty na krále a miss majáles lze připravit organizmus na hlavní den oslav na tradičním chemickém Kachekranu, neméně tradiční Pavlači, Strahovské show nebo na Gaudeamus alkotour.

Kapacitu Stromovky týden před hlavním dnem otestuje hudebně kulturní festival Apríles. Kulturněji laděným jedincům můžeme doporučit Divadelní akademii, DJ akademii, Filmovou akademii, Hudební akademii, Design akademii a odpůrcům slova akademie art festival Okultění či mezinárodní jazzový festival Mladí ladí jazz. Ekology v nás potěší Velká jarní cyklojízda.

Ty, kteří přežijí Studentský měsíc uvítají brány open-air hudebních festivalů. Pro všechna tři města je společné, že bude vypraven tradiční majálesový průvod, v rámci dne bude zvolen král a miss majáles, v rámci hudební produkce vystoupí výherci soutěže studentských kapel a dnem provede návštěvníky Jan Budař.

Hlavními hudebními lákadly jsou pro tento rok skupiny Nightwork, Horkýže Slíže, Inekafe, Monkey Business, Tata Bojs, Mig 21 a Tomáš Klus. Hudební vkus je však velmi individuální a dramaturgie pamatuje kromě okrajových žánrů snad téměř na všechny. V Hradci Králové vyvrcholí Studenský měsíc hlavním dnem oslav 27.4., v Praze 4.5. a v Brně 11.5.