Na Novém Zélandu našli ztracený první Hitchcockův film

Alfred Hitchcock

Alfred Hitchcock

Při průzkumu archivu na Novém Zélandě našli filmoví badatelé zřejmě vůbec první snímek, na kterém spolupracoval slavný režisér Alfred Hitchcock. Britské drama z roku 1924 Bílý stín (The White Shadow) bylo původně považováno za ztracené. O nálezu informoval americký filmový časopis Variety.

Badatelé ve sklepě archivu objevili tři filmové cívky raného Hitchcockova filmu, další tři zatím chybí. Přesto je to pro historiky kinematografie skvělá zpráva.

„Objev znamená velký přínos pro studium Hitchcockova díla – pro filmové vědce, kritiky i režisérovy obdivovatele. Tyto první tři cívky filmu nabízejí nedocenitelnou příležitost pro zkoumání počátků jeho vizuálního a vypravěčského myšlení,“ komentoval nález David Sterritt, filmový kritik a autor knihy „Filmy Alfreda Hitchcocka“.

Hitchcock při natáčení snímku Bílý stín dělal asistenta režisérovi Grahamu Cuttsovi, zároveň měl ale na starosti uměleckou koncepci, střih a spolupodílel se také na scénáři. Příběh atmosférického dramatu už nese tradiční rukopis pozdějších Hitchcockových filmů. Vypráví příběh dvou žen – dvojčat. Jedna je andělská a druhá „bez duše“. Obě role ztvárnila tehdejší filmová hvězda Betty Compsonová.

Trailer k Hitchcockovu nejslavnějšímu filmu Psycho

Hitchcock proslul jako mistr thrillerů a kriminálních příběhů s vysokou uměleckou hodnotou. Za svou více než šedesátiletou kariéru režíroval více než padesát snímků. Hitchcockovy filmy silně čerpají ze strachu a fantazie a jsou známy i svým typickým humorem. Mezi jeho nejznámější filmy patří Psycho, Ptáci nebo Vertigo.