Ostravská Lady Soul rekapituluje tvorbu

Skvělé na shledanou. Touto kolekcí a aktuálním turné se
Marie Rottrová skvěle loučí s hlavní částí své pěvecké dráhy

Skvělé na shledanou. Touto kolekcí a aktuálním turné se Marie Rottrová skvěle loučí s hlavní částí své pěvecké dráhy Zdroj: Marie Votavova

Marie Rottrová nedávno oslavila kulaté narozeniny a právě jede turné po České republice i Slovensku, kterým se loučí s koncertováním. To byla zřejmě poslední příležitost, jak důstojně smazat rest, jenž vůči naší Lady Soul zbyl ještě po Bontonu.

Po roce 1993 sice zpěvačce už všechna alba vycházela na CD, ale z dřívějších řadových LP desek byla dlouho reeditována pouze první Flamingo, sedm dalších tak vychází poprvé. Ve velkém kartonovém boxu, jenž obsahuje 17 alb z let 1979 až 2009 a bonusové DVD s hitovou videobilancí, to však nejsou jediné premiéry, pouze na vinylech donedávna existovala dvě z pěti alb ze sekce CD speciality.

Právě starší nahrávky potvrzují, že (nejenom) na začátku sedmdesátých let byli muzikanti z černé Ostravy domácími experty na černou hudbu. Výtečné cítění Marie Rottrové umocňovala skupina Flamingo, která si s povolanými kapelníky Richardem Kovalčíkem a Vladimírem Figarem uchovala „americký“ zvuk i po normalizaci, kdy musela konvertovat v názvu na Plameňáky. Další trumf znamenalo textařské zázemí, z něhož dodnes vyčnívají Jiřina Fikejzová, Jaroslav Wykrent i Jaromír Nohavica. I díky naposledy zmíněnému písničkáři vznikla z balady She’s Gone od Black Sabbath ještě silnější coververze Lásko, voníš deštěm, což je jinak výsadou velkých soulových hvězd za Atlantikem.

Trochu vyvanuly dobově módní aranžmá z konce osmdesátých let, ale mladší nahrávky, za nimiž producentsky stojí také nerezovští Vít Sázavský a Zdeněk Vřešťál, už pomohly zpěvačce k comebacku. Pět speciálních disků připomíná Marii Rottrovou také jako protagonistku televizního Divadélka pod věží a vypravěčku pohádek Františka Nepila. Škoda že v boxu nezbylo místo na první kompilaci Ty kdo jdeš kolem z roku 1980, která je nezastupitelná. Obsahuje totiž velké hity sedmé dekády minulého století jako Kůň bílý či Řeka lásky, jež vyšly pouze na singlech. Skalním fanouškům však chybět nebudou, objevují se totiž na většině výběrů včetně nejmladšího trojalba Zlaté kolekce.

Marie Rottrová: Co mám, to dám

Vydavatel: Supraphon, 2011
Hodnocení: 80 %

Autor je spolupracovníkem redakce