Producent a scenárista Guillermo del Toro drnká na nervy a mozkové buňky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: hce

Mexický filmař Guillermo del Toro se v posledních dvou desetiletích stal jedním z králů temných thrillerů a hororů. Jeho nádherná pohádka Faunův labyrint patří k nejlepším strašidelným snímkům posledních let. Díky svému věhlasu del Toro pomáhá spoustě talentovaných kolegů, jimž produkuje jejich snímky.

To je případ i Troye Nixeye a jeho debutu Nebojte se tmy. Na remaku televizního hororu ze sedmdesátých let se však del Toro podepsal výrazněji než pouze připojením jména do titulků a vedle produkce se ujal i napsání scénáře.

Původní snímek i Nixeyův remake skvěle pracují s tradiční dětskou fobií: „co se děje pod postelí, když je tma“. Zavádí nás do ohromného domu, který renovuje milenecký pár Alex a Kim. Alexovi přijíždí psychicky narušená dcerka Sally, již matka sama nezvládá. Sally se ale nelíbí otcova nová přítelkyně, navíc se spřátelí s malými potvůrkami žijícími v zamčeném krbu. Když je pouští do světa, netuší, že se z nich stanou krvelačné příšery prahnoucí po jejích zubech a kostech.

Vyjádření zmíněné fobie je v Nixeyových rukou báječné. Pod del Torovým vedením, které je znatelné především ve scénách na zahradě, mistrovsky buduje atmosféru všudypřítomného děsu. A daří se mu skvěle vyvažovat tradiční „lekačky“ s déle trvajícím psychickým terorem. Ke kladům snímku ještě patří překvapivý výkon Bailee Madisonové v roli malé Sally, která přes útlý věk má za sebou celkem bohatou filmovou kariéru. Otázka je, zda má před sebou filmovou budoucnost, případy dětských hollywoodských hvězd bývají tragické.

Aby se z Nebojte se tmy stala událost, však brání del Torův scénář. Přesněji výrazné logické trhliny, které sice podřadnější hororovou tvorbu symbolizují, slavný tvůrce se jich ale měl vystříhat. Především poslední čtvrtina snímku trpí jedním klišé a nesmyslem za druhým, že strach, většinou snímku velmi solidně navozený, se mění ve škodolibý smích. Vskutku je opuštění domu tak těžké, jak tvůrci naznačují?

Nebojte se tmy

(horor, USA / Austrálie / Mexiko, 99 minut)
Režie: Troy Nixey
Hrají: Guy Pearce, Katie Holmesová, Bailee Madisonová
Premiéra: 15. září
Hodnocení: 40 %