Propagátor cyklistiky, jemuž se kolo stalo osudným, bude mít pomník

Vizualizace pomníku propagátorovi městské cyklistiky Janu Bouchalovi

Vizualizace pomníku propagátorovi městské cyklistiky Janu Bouchalovi Zdroj: CTK

Na nábřeží Kapitána Jaroše v Praze vznikne v příštích měsících pomník věnovaný propagátorovi městské cyklistiky Janu Bouchalovi. Bouchal, který byl mluvčím iniciativy Auto*Mat, zahynul v roce 2006 poté, co jej při cestě na kole v těchto místech zranil řidič automobilu. Auto*Mat dnes zahájil na pomník veřejnou sbírku.

Pomník podle návrhu sochaře Krištofa Kintery bude tvořit pouliční lampa, na které bude připevněn bicykl jedoucí vzhůru. „Celý sloup, včetně bicyklu a svítidel, bude pokryt plátkovým stříbrem tak, aby celá skulptura působila jako monumentální, lehce nadpozemsky nepatřičný šperk. Kolo i svítidla jsou umístěna na otočném mechanismu, tak aby je vítr čas od času roztočil,“ popsal autor návrhu.

Vizualizace pomníku propagátorovi městské cyklistiky Janu BouchaloviVizualizace pomníku propagátorovi městské cyklistiky Janu Bouchalovi | CTKVizualizace pomníku propagátorovi městské cyklistiky Janu Bouchalovi

Na dílo nazvané Bike to heaven slíbil přispět i pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). „Pomník na tomto místě bude připomínat nejen propagátora městské cyklistiky Jana Bouchala, který zde zahynul, ale všechny cyklisty zemřelé v pražských ulicích. Bude smutnou výstrahou pro případné další zmařené životy,“ uvedl primátor Svoboda.

Většinu materiálu na pomník získala iniciativa darem, také Kintera pracuje bez nároku na honorář. Na část materiálu, postříbření sloupu, jeho dopravu a produkční materiály potřebuje iniciativa sehnat asi 200 tisíc korun. Zájemci mohou libovolnou částkou přispět na účet číslo 2100063331/2010.

Křižovatka je nyní bezpečnější

Křížení nábřeží Kapitána Jaroše a třídy Dukelských Hrdinů bylo podle iniciativy Auto*Mat jedním z nejnebezpečnějších míst v Praze, stalo se tam několik vážných nehod. Loni byla křižovatka rekonstruována, pro chodce a cyklisty je nyní bezpečnější.

V soutěži o návrh pomníku původně mělo být vybráno dílo Davida Černého. Jeho návrh představoval bronzový reliéf sražené postavy a kola, který měl být umístěn do vozovky přímo na místě nehody, a vytvořil by tak zpomalovací retardér. Iniciativě se ale nepodařilo sehnat povolení úřadů.