Recenze: Loganovi parťáci jsou chytří vidláci, kteří si utahují z venkovské Ameriky

Z filmu Loganovi parťáci

Z filmu Loganovi parťáci Zdroj: Profimedia.cz

Z filmu Loganovi parťáci
Z filmu Loganovi parťáci
Z filmu Loganovi parťáci
Z filmu Loganovi parťáci
Z filmu Loganovi parťáci
9
Fotogalerie

Režisér Steven Soderbergh už po čtyřech letech sekl s filmovým důchodem a vrátil se do kin s Loganovými parťáky, chytrou „vidláckou“ verzí svých Dannyho parťáků.

Rozhodnutí Stevena Soderbergha, že končí s filmem, nevydrželo ani pět let. Během nich natočil pro HBO životopis Liberace! a dvě řady seriálu Knick: Doktoři bez hranic.

Nyní se vrací do kin s variací na svou komerčně úspěšnou trilogii Dannyho parťáci. I Loganovi parťáci plánují poutavě komplikovanou loupež. Ovšem ne v nablýskaném kasinu, ale během automobilového závodu Nascar, a nenosí u toho obleky od Armaniho, ale propocená trička.

Už to, jak se Soderbergh ohlíží za svými vlastními filmy, prokazuje jeho smysl pro ironii. Právě díky ní se jeho novince dá říkat i komedie, i když její tempo plyne podobně ležérně jako život nejstaršího z Loganů Jimmyho s tváří Channinga Tatuma.

Jedno z diváckých potěšení tvoří odhalování vynalézavého plánu, do něhož se zapojí i Loganův lakonický jednoruký bratr (Adam Driver), jejich drzá sestra (Riley Keoughová) nebo drsný expert na výbušniny v roztomilém podání Daniela Craiga.

Obsazení je, jak se dá od Soderberghova díla očekávat, nejen hvězdné, ale hlavně velmi dobré a viditelně ponořené do svých rolí.

I když se tu všichni oblékají nevkusně, mluví s těžkým západovirginským akcentem a film si utahuje z venkovské Ameriky a jejích zábav, hlavní hrdinové jsou lidé s velkým srdcem, jimž divák i režisér upřímně fandí.

Bývalá středoškolská fotbalová star Jimmy Logan vše dělá hlavně pro svou malou dceru poté, co ho nefér propustí z práce a bývalá žena mu oznámí, že se chce přestěhovat do jiného státu. Jeho bratr zase ztratil ruku v Iráku a snáší za to posměšky v baru, kde obsluhuje. Celá zápletka se točí kolem prostých (ovšem ne prostoduchých) lidí zklamaných svým státem, kteří se rozhodnou přelstít nafoukané autority.

Scénář, pod nímž je podepsaná Rebecca Bluntová, což by mohl být další z pseudonymů samotného Soderbergha, střídá vtipy na arogantní celebrity i Hru o trůny s kritickými zmínkami o nezájmu o životní prostředí, nedostupnosti zdravotní péče, podmínkách ve vězení nebo korporátní chamtivosti. Soderbergh při jeho režii nedrží tempo, startuje příběh dost pomalu a ne vždy z něj vypichuje to nejpodstatnější. Podobně jako Loganovi, i on ale postupně odhaluje svou inteligenci.

Loganovi parťáci

(krimi komedie, USA, 119 minut)

Režie: Steven Soderbergh

Hrají: Channing Tatum, Adam Driver, Daniel Craig, Riley Keoughová

Hodnocení: 70 %

Autorka je spolupracovnicí redakce