Recenze: Nekonečná invence Ivana Krale

Skladatel Ivan Kral

Skladatel Ivan Kral Zdroj: Anna Vacková

Rocková legenda Ivan Kral, spoluhráč Patti Smith a Iggyho Popa, vydala po čtyřech letech nové album. A povedené.

Novou desku Colours Ivan Kral natočil na přelomu jara a léta letošního roku ve slavných Pearl Sound Studios poblíž Detroitu, kde v minulosti nahrávali mimo jiné Led Zeppelin, Soundgarden či Eminem.

Hned úvodní písní nové desky Colours s názvem Lazy Girl se silným rytmem, výrazným kytarovým riffem a expresivním zpěvem dává česko-americká rocková legenda najevo, že její éra zdaleka neskončila.

Patnáctka písní, k nimž napsala texty Kralova žena Cindy Hudson, nese tradiční Kralův hudební rukopis. Většinu skladeb tvoří spíše poklidnější, ovšem ryzí bigbít, který pochází ze stejné školy jako písně Boba Dylana, Johna Lennona, Rolling Stones a dalších hlavních postav světové scény. To je případ písní jako Crazy About You, Chemical Reaction, Follow nebo It’s You. 

Ivan Kral již v době přípravy alba avizoval, že nová deska bude hodně o vztahu k jeho ženě. Nemalou část alba proto tvoří pomalejší balady, přičemž k nejlepším patří akustické kytarovky All Your Yesterdays, Day By Day či I Want To Be Together.

Nechybějí ale ani razantní rockové pecky se stejným nábojem jako slavný dávný Kralův hit Dancing Barefoot. To platí nejen o úvodní písni, ale i o závěrečné Time or Money. Raritou je pak It’s You, kterou Kral napsal již v roce 1974 pro Debbie Harry, která se později proslavila jako zpěvačka Blondie.

Ivan Kral na novém albu – na němž kromě bicích nahrál všechny ostatní nástroje – nezapře své kořeny, svůj talent, svou lásku k muzice i stále pozitivní pohled na svět.

„Toto album vychází z mého srdce a duše,“ píše Kral na druhé straně bookletu k albu. Umělců, kterým se to dá skutečně věřit, není až tak moc. Ivan Kral ale právem patří mezi ně. Ale hlavně ani v sedmdesáti letech, ve kterých Colours nahrával, mu nechybí to hlavní – nevyčerpatelná invence.

Ivan Kral: Colours
Vydal: Warner Music CZ
Délka: 46 minut
Hodnocení: 80 %