Recenze: Ralph Fiennes v kině jako Richard III.

Richard III.

Richard III. Zdroj: Foto almeida

Nedávno znovu otevřené břevnovské kino Dlabačov uvede záznam slavné tragédie Williama Shakespeara. Britské pojetí nabídne pořádný psychohoror.

S přenosy divadelních představení do kin letos začala i uznávaná nekomerční londýnská scéna Almeida. Záznam jejího letního hitu, Shakespearovy politické tragédie Richard III. s Ralphem Fiennesem v titulní roli, uvede v neděli 23. října od 19.30 hodin břevnovské kino Dlabačov.

Známý filmový představitel mnoha zlosynů Fiennes lákal na svůj výkon davy, v roli tiše klející, vyšinuté exkrálovny Margarety se v inscenaci objevila i legenda britského herectví Vanessa Redgraveová. Jejich výkony jsou podle očekávání silné a přímočaré pojetí režiséra a uměleckého ředitele Almeidy Ruperta Goolda jim dává vyniknout. Goold často uváděný kus příliš neaktualizuje, ač ho umístil do moderních kulis. Vše sice začíná na parkovišti v Leicesteru objevem Richardova hrobu, do nějž na konci uzurpátor opět spadne. Téma rozdílu mezi veřejnou image a skutečností nicméně inscenace jinak spíš potlačuje.

Richard sám je předveden jako hrozivé monstrum a odporný šovinista, což se projeví hlavně v násilné scéně s královnou Alžbětou. Tím ztrácí své fascinující, svůdné charizma a dvojakost a hra velkou část ironie. Jen politik Hastings Jamesa Garnona, neustále zaneprázdněný svým mobilem a nevnímající nebezpečí, v sobě kombinuje komedii s tragédií. Ostatní postavy více trpí v tmavých kostýmech a na skoro holé scéně, z níž působivě vystupují lebky Richardových obětí. V Gooldových a Fiennesových rukách se z Richarda III. stal chladný psychohoror.

William Shakespeare: Richard III. (drama, Velká Británie, 190 min) Režie: Rupert Goold, Hrají: Ralph Fiennes, Vanessa Redgraveová, Joanna Vanderhamová; Záznam vysílá kino Dlabačov, Hodnocení: 60 %