Slovanská epopej by mohla v budoucnu zdobit pražské Hlavní nádraží

Slovanská epopej

Slovanská epopej

Slovanskou epopej od Alfonse Muchy by mohli lidé zhlédnout v prostorách Hlavního nádraží, vyplývá to ze studie priorit rozvoje a vizí hlavního města. Vnuk slavného malíře John Mucha s takovou myšlenkou souhlasí, řekla Simona Krištofková z Muchovy nadace. Informovala o tom agentura Mediafax.

„My víme, že taková studie existuje a je to velmi zajímavá myšlenka. Pokud by došlo k dohodě všech stran, tak pan Mucha by souhlasil,“ sdělila Krištofková. Ze studie vyplývá, že je to jedna z možných variant, kde by slavné dílo mohli lidé obdivovat.

Společnost Grande Stazioni, která prostory nádraží opravuje, s takovým nápadem také souhlasí. „Myšlenka umístění Slovanské epopeje na pražském Hlavním nádraží je velmi zajímavá. Obrazy by bylo možné umístit v secesní Fantově budově, takže by došlo k setkání dvou secesních mistrů, architekta Fanty a malíře Muchy,“ uvedl mluvčí Grande Stazioni Martin Hamšík.

Firma se domnívá, že nádraží patří mezi atraktivní místo vzhledem k tomu, že se nachází uprostřed centra metropole a denně prostory projde téměř 100 tisíc lidí. „Jsme připraveni o takovéto myšlence jednat,“ dodal Hamšík.

Původně měla být Epopej umístěna v Jízdárně Pražského hradu, záměr ale nevyšel

Praha chtěla umístit epopej v prostorech Jízdárny Pražského hradu v Keplerově ulici. Jednání ale ztroskotala, oprava by stála příliš vysokou částku. Dalším důvodem záporného stanoviska Správy Pražského hradu je také to, že prostor slouží jako depozitář a Pražský hrad nemá náhradu. Hlavní město ale chce v budoucno o této variantě jednat i nadále.

„Je to zajímavá myšlenka. Budeme se i nadále snažit v budoucnu jednat s Hradem o umístění epopeje v Jízdárně. Je škoda, aby tam bylo skladiště,“ řekl předseda kulturního výboru pražského zastupitelstva a bývalý radní pro kulturu Ondřej Pecha (ODS).

Hlavnímu městu věnoval Alfons Mucha cyklus obrazů v roce 1928. Dílo, které malíř tvořil 18 let, zachycuje dějiny Slovanů a financoval ho průmyslník Charles R. Crane.