The Pineapple Thief zůstávají hudebně rozkročeni

Album All The Wars od Zhe Pineapple Thief

Album All The Wars od Zhe Pineapple Thief

O britské alternativně rockové skupině The Pineapple Thief svého času koloval bonmot, že si její členové tvorbu krajanů Porcupine Tree oblíbili natolik, že i název vybírali, aby měl shodné iniciály. Na předchozím albu Someone Here is Missing (2010) čtveřice potvrdila, že je dávno osobitou entitou na rozhraní alternativního, progresivního a tvrdého rocku. Novinka All the Wars je v mnoha ohledech odlišná.

Za jedenáct let předcházejících vydání Someone Here is Missing vydala skupina sedm alb a provázel ji status „další velké věci“, tedy interpreta, kterého sice každý zná a o němž leckdo hovoří, ale málokdo jej slyšel a ještě méně lidí jej aktivně poslouchá.

Album All The Wars od Zhe Pineapple ThiefAlbum All The Wars od Zhe Pineapple Thief

Nahrávkami se proplétaly všemožné rockové žánry, základem byla syrová a přitom barvitá kytara, výrazné melodie a zpěv Bruce Soorda, připomínající tu Thoma Yorka (Radiohead), onde Stevena Wilsona (Porcupine Tree). Someone Here is Missing bylo přelomovým, protože tyto složky představilo ve vzácné rovnováze v tak akorát syrovém zvuku. Bylo zároveň albem vyznívajícím optimisticky a výrazně se opíralo o elektroniku. Té je na novince minimum, a třebaže ubylo „tvrdých“ partů, je deskou o poznání syrovější. Skladby sice doprovází sporadické party v Praze nahraného orchestru, písničky jsou přesto strohé, oholené na kost. A ponuré: proplétá se jimi téma lásek, svárů a partnerských, povahou zákopových, válek.

O tom, nakolik skupina novým skladbám věřila, vypovídá nejen rozhodnutí o stylizaci, ale i to, že se v nijak přikrášlených akustických úpravách většina z nich nachází na bonusovém disku limitované edice. I z těchto verzí vychází jako silné písničky, odhalují ale základní a neřešitelný paradox interpreta. Pro alternativní publikum a fanoušky progresivního rocku jsou jeho skladby příliš blízké střednímu proudu a jeho posluchačům zase zní cize. A i přes uzrálost rukopisu cítíte, že tahle skupina sice bude dále točit zajímavé desky, ale ne jakkoli přelomové.

The Pineapple Thief: All the Wars Vydavatel: Kscope, 2012 Hodnocení: 70 %