V Trutnově vrcholí rockový festival, zahráli Korn a John Cale

Na festivalu Trutnov Open Air vystoupil v sobotu americký hudebník John Cale, někdejší člen slavných Velvet Underground.

Na festivalu Trutnov Open Air vystoupil v sobotu americký hudebník John Cale, někdejší člen slavných Velvet Underground. Zdroj: E15 Jiri Janda

Hvězdou sobotního večera však byla nejtvrdší kapela v pětadvacetileté historii přehlídky pod horami, americká metalová skupina Korn.
Její hudbu si v neopakovatelné atmosféře lesního areálu pod hvězdami vychutnal "kotel" o mnoha tisících hlav.
Účinkující i návštěvníci festivalu podpořili ruskou dívčí skupinu Pussy Riot vězněnou za politické postoje Putinovým režimem. K podpoře se přidal i John Cale (vlevo).
Letošní ročník festivalu byl věnován jeho loni zesnulým pravidelným hostům - "náčelníkovi" přehlídky, bývalému prezidentovi Václavu Havlovi a guru festivalu, básníku Ivanu Martinu Jirousovi přezdívanému Magor. Jeho básně návštěvníkům četl herec Jiří Lábus.
Jako host slovenské kapely Karpatské chrbáty vystoupil bývalý ministr pro lidská práva Michael Kocáb, který na podzim chystá návrat své legendární kapely Pražský výběr.
13
Fotogalerie
V areálu Na Bojišti končí 25. ročníku Open Air Festivalu Trutnov. Už ve čtvrtek letošní ročník trutnovského festivalu neoficiálně otevřela ekumenická bohoslužba. Hudební program zahájila brněnská skupina Čankišou, která celý festival dnes i zakončí.

V dalším programu se na hlavní scéně mimo jiné představí Totální nasazení, Sto zvířat, Švihadlo, Vladimír Mišík, J.A.R., na druhé scéně Zuby Nehty nebo Vladimír Merta. V undergroundovém stanu bude Záviš, Dukla vozovna i divadelní představení Havlovy Audience v podání divadelního spolku Triarius.

V sobotním programu zahráli nejvýznamnější zahraniční hosté - americká skupina Korn a John Cale. Korn zahráli bez svého baskytaristy Fieldyho, který očekává přírůstek do rodiny a v sestavě jej dočasně nahradil Ryan Martinie, jinak člen skupiny Mudvayne.

Kalifornští Korn, kteří patří k zakladatelům a předním představitelům stylu nu-metal, zahájili svůj koncert starými hity Divine a Predictable z debutového alba Korn z roku 1993 a No Place To Hide z druhé studiové desky Life Is Peachy vydané o tři roky později. Zazněly i nové skladby ze zatím posledního alba The Path Of Totality, které vyšlo v prosinci 2011.

Korn, kteří přijeli s dvěma velkými kamióny naplněnými technikou, se svým vystoupením přiřadili k hlasitým rockovým kapelám Faith No More, Sepultura, Soulfly, Motörhead, Arch Enemy, Sucidal Tendencies, Fear Factory, Cavalera Conspiracy či Moonspell, které se již v Trutnově představily.

S velkým zájmem se setkal Cale, který se ještě před zahájením svého koncertu zúčastnil akce na podporu vězněných členek ruské punkové kapely Pussy Riot. Spolu s ním rozvinuli transparent požadující jejich propuštění Tomáš Hanák, Eva Pilarová, Martin Věchet, Jiří Lábus, Vratislav Brabenec a Břetislav Rychlík.

Sedmdesátiletý skladatel a producent Cale nadšenému publiku zahrál skladby ze své sólové kariéry i z období svého působení v legendární kapele Velvet Underground. „John se svým manažerem o vystoupení projevili sami zájem poté, když se dozvěděli o historii hudební přehlídky a o jejím letošním zasvěcení Václavu Havlovi a Ivanovi Martinovi Jirousovi,“ uvedla mluvčí festivalu Eva Navrátilová Lipová.