Wohnouti zdařile parodují rychlokvašené manažírky

Konečně to někdo z hudební branže řekl naplno: kapely jsou firmy, hudba produkt a posluchači klienti. Co naplat, že smíškové Wohnout tyto pravdy zaobalili do legrace a schválně přehnané parodie, pád klasických gramofirem a zostřování konkurence na globálním hudebním trhu (kde velké hvězdy soupeří i s kapelami z Horní Dolní) všechny muzikanty tlačí do podobných rolí, byť se ještě tu a tam ozve fráze o „umění“.

Firma Wohnout s nahráním nové desky/produktu Našim klientům slyšitelně ožila. Ať již je to znamenitě vymyšleným, pseudomanažerským konceptem (skvěle doplněným nápaditým bookletem), který možná čerpá ze zážitků skupiny z firemních večírků, širokou plejádou hostů včetně symfonických Hnědých smyčců anebo znovuobnoveným společným jamováním ve zkušebně.

Oproti předchozí, poněkud hudebně a produkčně nedomrlé, byť ne úplně špatné desce Karton veverek z nahrávky Našim klientům opět crčí všemi směry nadhled, recese, ukotvení v reálném čase a sympatický návrat do „starých dobrých časů“. Byť kapela v písni Bublina konstatuje, že jsou stejně pryč, co se evidentně vrátilo, je lehká wohnoutí ruka při psaní melodických a nakažlivých hitů.

Těch je na albu celá řada: eponymní Našim klientům, písničkový poprock Gastrosexuál, první ska píseň Wohnoutu Bombaj (pokud nepočítáme skvělou ska úpravu písně Ó, Gramofón, kdysi udělanou jako poctu kapele Sto zvířat), nostalgická Bublina anebo závěrečná popovina a la Placebo Svaz českých bohémů. Jako by se vrátila nálada z jedné nejlepších wohnoutích desek Rande s panem Bendou.

Je to dobrá zpráva, hraví a zábavní Wohnout jsou opravdu zpět. Novou deskou si podrží letité věrné fanoušky a zároveň si otvírají cestu k novým klientům: dětským posluchačům. Vedle výborného Kašpárka v rohlíku a možná Divokého Billa je nový Wohnout bez ironie dobrou alternativou pro rodiče, kteří nemají odvahu své potomky konfrontovat s Dádou Patrasovou. Tahle firma bude prosperovat ještě dlouho.

Wohnout: Našim klientům

Vydavatel: Wohnout, 2011
Distribuce: Sony Music
Hodnocení: 70 %