Začíná Colours of Ostrava, návštěvníci si nově mohli vydražit doživotní vstupenku v NFT

Colours of Ostrava

Colours of Ostrava Zdroj: Zdenko Hanout

Ve středu začíná již devatenáctý ročník mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava v areálu Dolní oblasti Vítkovic. Po dvouleté covidové pauze se v Ostravě představí například The Killers, Martin Garrix, skotská indie kapela Franz Ferdinand, známé popové duo Twenty One Pilots nebo zpěvačka LP. Nově šlo letos zakoupit exkluzivní doživotní VIP vstupenku ve formě NFT. 

Letošní ročník Colours přinesl několik novinek, jednou z nich je uvedení vlastní kolekce NFT ve spolupráci s kryptoměnovou burzou Binance. Na platformě pořadatelé nabídli tři grafiky k dražbě, z toho dvě kromě samotného jedinečného kryptografického tokenu obsahovaly také doživotní VIP vstupenku pro jednu osobu a třetí doživotní VIP vstupenku pro dvě osoby. Jedno NFT je stále k dispozici k dražbě na platformě Binance. Festival tak kráčí ve stopách světových festivalů, jako je Coachella nebo Tomorrowland.

Sestřih slavnostního zakončení 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech

Video placeholde
• KVIFF.TV

Nově se budou některá vystoupení tlumočit do znakové řeči. Tlumočnicí písní hlavních hvězd bude Amber Gallowayová, která se specializuje na převod hudebních textů do znakového jazyka. Tlumočeny budou i některé přednášky v rámci fóra Meltingpot a koncerty vybraných českých interpretů přetlumočí skupina Hands Dance do uměleckého znakového jazyka. Areál myslí také na zrakově postižené, poskytne jim příručku v Braillově písmu nebo hmatový plán areálu s vyznačením všech festivalových scén. V roce 2019 festival navštívilo 700 držitelů průkazu ZTP či ZTP/P. I proto pořadatelé každý rok přidávají speciální služby pro návštěvníky s různým postižením, letos přibude i servis pro lidi s autismem. 

Součástí festivalu je i letos diskuzní fórum

Festival dlouhodobě patří k největším evropským letním festivalům. V roce 2016 jej The Guardian dokonce zařadil mezi deset nejlepších festivalů Evropy. V předešlých letech festival navštívilo téměř padesát tisíc posluchačů, přesné údaje pořadatelé od roku 2015 neuvádějí. Letos je akce zatím vyprodána z devadesáti procent, řekl pro ČTK mluvčí akce Jiří Sedlák.

Festival kromě hudební scény nabízí také živé diskuzní fórum s názvem Meltingpot. Na něm se představí známý „ledový muž“ Wim Hof nebo expremiér Bhútánu Tshering Tobgay. Na devíti diskusních scénách promluví osobnosti vědy, žurnalistiky, umění, ale třeba i osobního rozvoje. Z českých osobností vystoupí filozofka Anna Hogenová, jaderná fyzička Dana Drábová či reportér Jakub Szántó.

Pro návštěvníky zřídil Dopravní podnik Ostrava speciální neomezenou jízdenku za 220 korun, kterou jim při vstupu na festival organizátoři nahrají na festivalový čip. Ze zastávky Dolní Vítkovice Hlubina vypraví také speciální tramvajové posily.

Festival se letos koná po dvouleté vynucené pauze. V roce 2020 pořadatelé s uspořádáním akce počítali téměř do poslední chvíle, nakonec se rozhodli uspořádat podstatně menší verzi festivalu pro v té době povolený počet tisíc lidí. Ten ale museli v polovině akce zrušit, když hygienici zpřísnili pravidla. Vstupenky z roku 2020 i 2021 zůstaly platné až do letošního roku, a to i přes výrazný nárůst všech nákladů. Stejně tak na festival dorazí většina interpretů plánovaných na rok 2020.