Žebříčku nejlépe placených celebrit vévodí opět Oprah a filmoví tvůrci

Oprah Winfreyová

Oprah Winfreyová Zdroj: Profimedia.cz

Podle nejnovějšího žebříčku nejlépe vydělávajících celebrit, patří již čtvrtý rok po sobě první místo americké moderátorce Oprah Winfreyové. Je ale možné, že příští rok již svoji vedoucí pozici neobhájí, její příjmy se za poslední rok ztenčily o více než sto milionů dolarů.

Ačkoli Oprah zabalila po pětadvaceti letech svoji show a její televizní stanice OWN není v nejlepší finanční kondici, sama moderátorka má stále nemalé zdroje příjmů. Její společnost Harpo productions produkuje populární pořady, patří ji magazín O a vlastní taktéž satelitní rozhlasovou stanici. Časopis Forbes tak odhadl, že i když její příjmy poklesly o závratných 125 milionů dolarů, od loňského května si do toho letošního přišla na 165 milionů dolarů (3,27 miliardy korun).

Druhou příčku obsadil režisér Michael Bay, který na svém posledním filmu o robotech Transformers a předmětech s filmem spojených vydělal zhruba 160 milionů dolarů. A to, že výroba filmů prostě sype, mohou potvrdit i Steven Spielberg (130 milionů dolarů) na třetím a Jerry Bruckheimer (115 milionů dolarů) na čtvrtém místě.

Pátou příčku obsadil nečekaně producent Dr. Dre, ale tentokrát za jeho zisky (110 milionů dolarů) nehledejte žádný veleúspěšný hit z rádií. Dr. Dre totiž stojí za úspěšnou řadou sluchátek pro společnost HTC. Na šestém místě se umístil Tyler Perry (105 milionů dolarů), což je v Česku relativně neznámý režisér, producent, scénarista a herec. Produkuje nízkonákladové filmy, ale občas se trefí do vkusu diváků a tak mu stačí relativně nízké tržby.

Češi nemají v povědomí ani muže ze sedmého místa, Howarda Sterna (95 milionů dolarů), který patří mezi rozhlasové celebrity a podle jehož životopisu vznikl před patnácti lety film Soukromé neřesti, kde si střihnul i hlavní roli. Aktivní spisovatel James Patterson obsadil příčku osmou, když jen v roce 2011 vydal 14 knih.

Deváté místo patří filmovému veteránovi jménem George Lucas. Ačkoli jeho vlastní film o válečných letcích v kinech příliš nevydělal a kritiky nenadchl, jeho firma Industrial Light and Magic specializující se na filmové efekty nezahálela a spolupracovala při výrobě filmových hitů Battleship a Avangers.

Do první desítky se prodral s 90 miliony dolary ještě britský hudební producent a tvůrce televizních soutěží Simon Cowell. Pohádkové příjmy vykázal i sir Elton John na místě dvanáctém, kterému šlape na paty herec Tom Cruise. Do žebříčku se probojovala i popová princezna Britney Spears a na jednadvacátém místě jej uzavírá legenda zeleného sportu Tiger Woods.