Kulturní počin roku? Operní týden

Týdeník Sedmička hledal kulturní počin roku 2009. U čtenářů to vyhrál Operní týden v Kutné Hoře

Anketa týdeníku Sedmička o nejlepší kulturní počin roku 2009 má svého vítěze. V konkurenci rockových festivalů či Kmochova Kolína nejvíce zabodoval Operní týden Kutná Hora. Hlasovala pro něj více než čtvrtina čtenářů.

Tradiční červnová akce se v Kutné Hoře koná už od roku 1995. „Je to pro nás příjemné ocenění. Názoru diváků si velmi vážíme,“ řekla Sedmičce hlavní organizátorka Operního týdne Karolína Hromádková.

Festival pořádá její umělecká agentura, která sídlí v Plzni. Proč tedy Operní týden každoročně rozezní Kutnou Horu? „Iniciátorem akce byl na začátku můj manžel, který je dirigentem Státní opery v Praze. A protože se narodil v Kutné Hoře, chtěl mít festival tam,“ vysvětluje Hromádková.

Město stříbra je podle ní ideálním jevištěm pro podobný festival. „Kutná Hora nabízí spoustu zajímavých lokalit a památek, kde se mohou konat koncerty a inscenace. Snažíme se jednotlivé večery zasazovat do různých míst,“ popisuje Hromádková.

Na Operní týden se mohou návštěvníci těšit i letos na konci června. Zájem lidí je obrovský. „Spoustu lístků většinou prodáme hned poté, co na internetu zveřejníme program. A to nejen lidem z Kutné Hory, ale dá se říct, že z celého Česka. To nás samozřejmě těší, je vidět, že akce má smysl,“ dodává organizátorka.